Διεθνή

Ρωσία: Η αντεπίθεση των Ουκρανών στη Χερσώνα απέτυχε

Ρωσία: Η αντεπίθεση των Ουκρανών στη Χερσώνα απέτυχε

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Ρωσία: Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι «απέκρουσε» την «απόπειρα επίθεσης» των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της Χερσώνας

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι «απέκρουσε» την «απόπειρα επίθεσης» των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι επέφερε «βαριά πλήγματα» στους Ουκρανούς.

«Αυτή η νέα απόπειρα επίθεσης του εχθρού απέτυχε παταγωδώς», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στην ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα σήμερα, από το Κίεβο έγινε γνωστό ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν αντεπίθεση στον νότο για να απωθήσουν τους Ρώσους στην απέναντι όχθη του ποταμού Δνείπερου και να ανακαταλάβουν την κατεχόμενη πόλη Χερσώνα.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση σε πολλές ζώνες στον νότο. Ζητούμε από τους κατοίκους της Χερσώνας να τηρούν τις οδηγίες ασφαλείας: παραμείνετε κοντά σε καταφύγια και μακριά από τις θέσεις» των ρωσικών δυνάμεων, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Γιαροσλάβ Γιανούσεβιτς. «Πιστεύουμε στον ουκρανικό στρατό!», κατέληξε.

«Σήμερα είχαμε ισχυρές επιθέσεις του πυροβολικού στις θέσεις του εχθρού σε όλη την κατεχόμενη Χερσώνα. Αυτή ήταν η ανακοίνωση που περιμέναμε από την άνοιξη: είναι η αρχή του τέλους της κατοχής», είπε στην ουκρανική τηλεόραση ο Σέρχι Χλαν, τοπικός βουλευτής και σύμβουλος του περιφερειακού κυβερνήτη.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι η καλά σχεδιασμένη και ισορροπημένη αρχή της αντεπίθεσης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστηρίζοντας ότι «τα ουκρανικά αεροσκάφη σήμερα πετούν σε όλη τη γραμμή του μετώπου» αυτής της περιοχής.

Ο Χλαν είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκτήσει πλεονέκτημα στο νότιο μέτωπο, μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν τις τελευταίες εβδομάδες σε γέφυρες, στην περιοχή της Χερσώνας, με στόχο να αποκόψουν τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στρατού. Είπε ότι «η πρώτη γραμμή άμυνας» των ρωσικών δυνάμεων διερρήχθη, αναγκάζοντας τους Ρώσους «να υποχωρήσουν».

«Η πρώτη φάση (τη αντεπίθεσης) είναι η δεξιά όχθη της περιοχής της Χερσώνας. Είναι ακόμη δύσκολο να μιλήσουμε για την απελευθέρωση της αριστερής όχθης», εξήγησε.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα επικαλούνταν την εκπρόσωπο της «Νότιας» διοίκησης του στρατού, τη Νατάλια Χουμενιούκ, η οποία είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτίθενται «σε πολλές κατευθύνσεις» στο μέτωπο αυτό. Η ουκρανική στρατιωτική ομάδα «Καχόφκα» ανέφερε στο Facebook ότι παρατήρησε την αποχώρηση μιας μονάδας φιλορώσων αυτονομιστών μαχητών από τις θέσεις τους στην περιοχή.

Οι δηλώσεις αυτές δεν είναι εφικτό να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Εδώ και πολλές εβδομάδες οι ουκρανικές δυνάμεις έλεγαν ότι σχεδιάζουν την αντεπίθεση για την απελευθέρωση της Χερσώνας, μιας περιοχής στρατηγικής σημασίας, καθώς συνορεύει με την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία τον Μάρτιο του 2014.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ωστόσο υποστηρίζει ότι «οι μονάδες του ουκρανικού στρατού υπέστησαν βαριές απώλειες λόγω της σθεναρής άμυνας των Ρώσων στρατιωτών». Στην ανακοίνωσή του λέει ότι οι Ρώσοι κατέστρεψαν 26 άρματα, 32 θωρακισμένα οχήματα και δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-25. «Ο εχθρός έχασε περισσότερους από 560 στρατιώτες», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments