Πολιτισμός

Το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών του Παρισιού γιορτάζει την δεκαετία των ’80s με τα πιο επικά γεγονότα

Το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών του Παρισιού γιορτάζει την δεκαετία των ’80s με τα πιο επικά γεγονότα

Πηγή Φωτογραφίας: Sortir à Paris

H έκθεση θα διαρκέσει από τις 13 Οκτωβρίου 2022 έως τις 16 Απριλίου 2023

Ενθουσιασμός, ανεξάντλητο party, λάμψη και έντονο sexiness πρωταγωνιστούν στην πιο εκκεντρική δεκαετία. Η ιστορία των ’80s έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές τι σημαίνει glamorous διασκέδαση και lifestyle χωρίς αυστηρούς περιορισμούς και προκαταλήψεις. Η δύναμη του “τώρα” κυριαρχεί σε έναν ατελείωτο χορό ερωτισμού και εφηβικής ανεμελιάς. Η γλυκιά αυτή “τρέλα” αποτυπώνεται με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο στο design, τη μόδα και τη μουσική. Επανάσταση και ελευθερία γίνονται “ένα” και χτίζουν την δική τους φλογερή εποχή. Μέχρι σήμερα δεν την ξεχνά κανείς. Έχει αυτό το ιδιαίτερο χάρισμα να ανακυκλώνεται ξανά και ξανά, συνεχίζοντας να αποτελεί ένα κεντρικό σημείο αναφοράς, ειδικά στα παγκόσμια fashion δεδομένα.

View this post on Instagram

A post shared by Julen Morrás Azpiazu (@julen_morras_azpiazu)

Το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών αναβιώνει αυτήν την περίοδο με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο. Με την ολοκαίνουργια έκθεση με τίτλο “Years 80 – Fashion, design and graphics in France”, η οποία θα ανοίξει τις πόρτες της στις 13 Οκτωβρίου, σημαντικά highlights της εποχής θα μας μυήσουν στην διαχρονική αισθητική τους φιλοσοφία. Η ανακοίνωση της έκθεσης δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες. Τον εκθεσιακό χώρο επιμελήθηκε σχεδιαστικά, μέσα από μια ιδιαίτερη συλλογή μοτίβων και χρωμάτων, ο γνωστός σχεδιαστής, Adrien Rovero. Μέχρι στιγμής, από τον Ιούλιο, στο προσκήνιο του μουσείο βρισκόταν το exhibition “Συγκλονιστικό! Οι σουρεαλιστικοί κόσμοι της Elsa Schiaparelli”, στο οποίο παρουσιάζεται ο σουρεαλιστικός σχεδιαστικός κόσμος της επιτυχημένης Ιταλίδας designer.

Το όνομά της ταυτίστηκε με μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες στο σχέδιο μόδας των δεκαετιών 1920 και 1930.

Στο πρόγραμμα της “Years 80 – Fashion, design and graphics in France”, περιλαμβάνονται γύρω στα επτακόσια έργα, με πρωταγωνιστές δημοφιλή patterns, αφίσες, φωτογραφίες, εξώφυλλα μουσικών δίσκων, καθώς και μια ολόκληρη collection από design items. Υπερβολή, pop up κουλτούρα και έντονα δείγματα μεταμοντερνισμού κυριαρχούν στις καλλιτεχνικές ανησυχίες των δημιουργών. Μια φρενήρης εποχή που αγαπά την εκκεντρικότητα και τον εντυπωσιασμό. Ξέφρενα parties ρίσκαραν να “μπλέξουν¨ την φιλοσοφία της new-wave, της rock και hip hop μουσικής, σε ένα Παρίσι που δεν κοιμάται ποτέ. Αυτή είναι η δεκαετία του ‘ 80 στη Γαλλία. Μια περίοδος, στην οποία “φυτεύονται” από την αρχή τα δεδομένα στην πολιτική της σκηνή. Από την εκλογή του Γάλλου σοσιαλιστή, πολιτικού, συγγραφέα, και Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, François Mitterrand, το 1981 μέχρι την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, όλα πήραν μια νέα τροπή που σήμανε την έναρξη ενός καινούργιου κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι. Η αλλαγή ήταν η λέξη – κλειδί. Σημαντική πολιτική προσωπικότητα, η οποία έδωσε ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στην καλλιτεχνική ελευθερία έκφρασης αποτέλεσε ο Γάλλος πολιτικός, Jack Lang. Με πράξεις και ενεργή συμβολή έγινε ο “pioneer” της τέχνης. Μερικές από τις πιο σημαντικές κινήσεις του ήταν η δημιουργία του πρώτου Μουσικού Φεστιβάλ στις 21 Ιουνίου 1982, καθώς και η ίδρυση του Γαλλικού Ινστιτούτου Μόδας το 1986, το οποίο έχει συνδυαστεί με την άρτια εκπαίδευση και με high – quality παροχές γνώσης του τομέα.

Όπως αναφέραμε, βασικός κανόνας σε αυτήν την εποχή είναι ότι δεν υπάρχει κανόνας! Το ίδιο ακολουθείται και στις σιλουέτες και τα patterns. Κυρίαρχο στοιχείο η εκκεντρικότητα και η σεξουαλικότητα. Υλικά όπως το δέρμα είναι τα αγαπημένα στη λίστα των Γάλλων σχεδιαστών. Ορισμένοι από αυτούς απέκτησαν τον τίτλο “super starts”, που τους ακολουθεί μέχρι σήμερα. Ο Βασιλιάς της Μαρινιέρας και του ναυτικού elegant sexiness, Jean Paul Gaultier, ο creative director και δημιουργικός σύμβουλος της Mugler, Thierry Mugler, o Claude Montana και ο Martin Margiela κατάφεραν να δημιουργήσουν την δική τους αυτοκρατορία με “σημαία” την αυθεντικότητα και το παιχνίδι που έγιναν σήμα – κατατεθέν στα runways τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments