Διεθνή

Στόλτενμπεργκ για τον Γκορμπατσόφ: Το όραμα του για έναν καλύτερο κόσμο παραμένει ως παράδειγμα

Στόλτενμπεργκ για τον Γκορμπατσόφ: Το όραμα του για έναν καλύτερο κόσμο παραμένει ως παράδειγμα

Πηγή Φωτογραφίας: AP, Eurokinissi

Στόλτενμπεργκ για τον Γκορμπατσόφ: Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, εκτιμώντας πως “το όραμά του για έναν καλύτερο κόσμο παραμένει ένα παράδειγμα”.

“Οι ιστορικές μεταρρυθμίσεις του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ οδήγησαν στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, συνέβαλαν να τεθεί τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο και άνοιξαν την πιθανότητα μιας σύμπραξης ανάμεσα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ”, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Σολτς για το θάνατο του Γκορμπατσόφ: Πέθανε σε μια εποχή που απέτυχε η Ρωσία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέτισε φόρο τιμής στον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, υπογραμμίζοντας ότι ο θάνατός του συμπίπτει «με μια εποχή που η δημοκρατία στη Ρωσία έχει αποτύχει».

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος τόνισε ότι ο Γκορμπατσόφ ήταν αυτός «που κατέστησε δυνατή την Περεστρόικα» και ο οποίος «προσπάθησε να αποκαταστήσει τη δημοκρατία» στη Ρωσία.

«Πέθανε σε μια εποχή που όχι μόνο απέτυχε η Ρωσία, αλλά και που η Ρωσία και ο Ρώσος πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν δημιούργησαν εκ νέου ένα χάσμα στην Ευρώπη και ξεκίνησαν έναν φρικτό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας, της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Σολτς, χαρακτηρίζοντας τον Γκορμπατσόφ «έναν γενναίο μεταρρυθμιστή».

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, τον οποίο στη Γερμανία αποκαλούσαν χαϊδευτικά «Γκόρμπι», ενήργησε ώστε η χώρα «να μπορέσει να ενωθεί» και ώστε «να εξαφανιστεί το Σιδηρούν Παραπέτασμα», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος. olaf-scholz-AP

Από την πλευρά του  ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ ευχαρίστησε τον Γκορμπατσόφ «για την αποφασιστική συνεισφορά του στη γερμανική ενοποίηση».

Με τις πράξεις του ο Γκορμπατσόφ απέδειξε ότι είναι ένας «μεγάλος ηγέτης», ο οποίος διακατεχόταν από «γενναιότητα καθώς αγκάλιασε το δημοκρατικό άνοιγμα και έχτισε γέφυρες μεταξύ της Ανατολής και τη Δύσης», πρόσθεσε ο Σταϊνμάγερ σε ανακοίνωσή του.

Ο Γερμανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στο «μεγάλο όραμα (του Γκορμπατσοφ) για μια κοινή και ειρηνική Ευρώπη», προσθέτοντας ωστόσο ότι το όνειρο αυτό «καταστράφηκε από τη βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments