Κόσμος

Ενέργεια: Τι αναφέρει το σχέδιο της Ευρώπης για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό

Ενέργεια: Τι αναφέρει το σχέδιο της Ευρώπης για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Ενέργεια: Παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, που θα είναι μέσα και μέτρα για τη μείωση της, είναι να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει είδη έτοιμο ένα ευρωπαϊκό έγγραφο προτάσεων

Παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, που θα είναι μέσα και μέτρα για τη μείωση της, είναι να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει είδη έτοιμο ένα ευρωπαϊκό έγγραφο προτάσεων, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters,

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η ΕΕ αναφέρει πως θα μπορούσε να τεθεί όριο τιμής (πλαφόν) για ορισμένες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Ο στόχος του πλαφόν θα είναι να διαχωρίσει τις εμπορικές αποδόσεις αυτών των εγκαταστάσεων από την υφιστάμενη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Αυτό το πλαφόν, όπως σημειώνει το Reuters, θα συσχετισθεί εν συνεχεία με χρηματοοικονομικούς πόρους τους οποίους οι κυβερνήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να περιορίσουν τις λιανικές τιμές της ενέργειας.

Το πλαφόν θα αποφέρει οικονομικούς πόρους τους οποίους οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν στη συνέχεια να δαπανήσουν σε μέτρα περιορισμού των λιανικών τιμών ενέργειας υπέρ των καταναλωτών, με την εν λόγω διαδικασία να θυμίζει το ελληνικό μοντέλο ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιριών παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας που επιστρέφουν ως επιδότηση στους καταναλωτές.

Πιο συγκεκριμένα, οι επερχόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής για ορισμένες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν γνώση του περιεχομένου του οποίου επικαλείται το Reuters. «Ο δεύτερος τύπος παρέμβασης θα εισαγάγει ένα όριο τιμής για τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο», σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο. Στόχος της παρέμβασης θα ήταν να διαχωριστούν οι αποδόσεις αυτών των γεννητριών από την τρέχουσα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου, όπως σημειώνεται.

«Αυτό το σημείωμα παρουσιάζει μια πρώτη δέσμη μέτρων για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση του αντίκτυπου των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές», αναφέρεται στο έγγραφο της Κομισιόν, με την υποσημείωση ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν γρήγορα ώστε να επιτευχθεί «άμεσο όφελος» κατά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση.

Σημειώνεται πως το εν λόγω έγγραφο παρουσιάζει ιδέες στο πλαίσιο μιας πρώιμης αξιολόγησης των πρωτοβουλιών που μπορεί να αναλάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και, ως εκ τούτου, δεν αποτελεί επίσημη πρόταση πολιτικής.

Αναλυτές εκτιμούν πως, κατά αυτόν τον τρόπο, η Κομισιόν φιλοδοξεί πως θα καταφέρει να «σπάσει τον δεσμό» ανάμεσα στις τιμές του φυσικού αερίου και εκείνες του ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments