Διεθνή

Ouest France: Η πόλη με τους περισσότερους ουρανοξύστες παγκοσμίως

Ouest France: Η πόλη με τους περισσότερους ουρανοξύστες παγκοσμίως

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Οι γυάλινοι και οι ατσάλινοι πύργοι υψώνονται ο ένας δίπλα στον άλλο, πετώντας ψηλά στον ουρανό. Καλώς ήρθατε στην Σεντσέν, στη Νότια Κίνα.

Η Σεντσέν της νότιας Κίνας είναι η πόλη με τα περισσότερα κτίρια ύψους άνω των 200 μέτρων, με 120 κτίρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική πύλη Statista στα μέσα Αυγούστου. Έτσι, η Σεντσέν έγινε η παγκόσμια πρωτεύουσα του Skyscraper, της ταινίας που στα ελληνικά έγινε γνωστή ως «Ουρανοξύστης».

Οι γυάλινοι και οι ατσάλινοι πύργοι υψώνονται ο ένας δίπλα στον άλλο, πετώντας ψηλά στον ουρανό. Καλώς ήρθατε στην Σεντσέν, στη Νότια Κίνα. Αυτή η μεγαλούπολη με περισσότερους από 12 εκατομμύρια κατοίκους, που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το Χονγκ Κονγκ, είναι η πόλη με τους περισσότερους ουρανοξύστες στον κόσμο: υπάρχουν 120 κτίρια ύψους άνω των 200 μέτρων εδώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η στατιστική πύλη Statista. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από τη Νέα Υόρκη στις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα… Να γιατί η Σεντσέν έχει τόσους πολλούς ουρανοξύστες.

Ο ψηλότερος ουρανοξύστης της πόλης φέρει το όνομα μιας χρηματοπιστωτικής εταιρείας: ο όμιλος Ping An, ιδιαίτερα παρών σε τραπεζικές ή ασφαλιστικές δραστηριότητες. Το Ping An Finance Centre, ένας τεράστιος πύργος του οποίου το σχήμα θυμίζει αυλή, κορυφώνεται σε πάνω από 599 μέτρα ύψος: είναι το πέμπτο υψηλότερο κτίριο στον κόσμο! Αρκετοί άλλοι ουρανοξύστες βρίσκονται κοντά ή και ξεπερνούν τα 400 μέτρα σε υψόμετρο, υπογραμμίζει το «Συμβούλιο για τα Υψηλά Κτίρια και Αστικούς Βιότοπους», μια μη κυβερνητική οργάνωση που ειδικεύεται στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Πώς όμως αυτό το πρώην ψαροχώρι που ήταν η Σεντσέν μεταμορφώθηκε στην παγκόσμια πρωτεύουσα των ουρανοξυστών; Για να καταλάβουμε, πρέπει να πάμε πίσω στο έτος 1980. Εκείνη την εποχή, η Σεντσέν έγινε ειδική οικονομική ζώνη, δηλαδή με πιο ανοιχτή οικονομία από ό,τι στην υπόλοιπη κομμουνιστική χώρα.

Σαράντα χρόνια αργότερα, η πόλη συχνά περιγράφεται ως «βιτρίνα» της κινεζικής ανάπτυξης στα μέσα ενημέρωσης. Έχει επίσης το παρατσούκλι «Chinese Silicon Valley» επειδή είναι το σπίτι της έδρας πολλών τεχνολογικών κολοσσών, όπως είναι η παγκοσμίως Huawei.

Η μητρόπολη έχει επίσης κερδίσει το παρατσούκλι «εργοστάσιο του κόσμου», όπως υποδεικνύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: το 2015, το αμερικανικό περιοδικό Inc. υπολόγισε ότι το 90% των ηλεκτρονικών προϊόντων που πωλούνται στον κόσμο κατασκευάζονταν εδώ, στην Σεντσέν.

Μόλις δημιουργήθηκε η ειδική οικονομική ζώνη, οι πολεοδόμοι αποφάσισαν ότι η Σεντσέν θα ήταν μια πόλη ουρανοξυστών, δήλωσε ο Juan Du, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, το 2017 στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN. Ερώτημα εικόνας, είπε ξανά, αλλά όχι μόνο: το κέντρο της πόλης βρίσκεται σε μια στενή λωρίδα γης, πλαισιωμένη από τη θάλασσα, τα βουνά και τα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, τα οποία ανατράπηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενωμένη με την Κίνα το 1997. Αυτή η γεωγραφική πραγματικότητα οδήγησε την πόλη να αναπτυχθεί σε υψόμετρο καθώς κέρδιζε σε ελκυστικότητα και πληθυσμό.

Η Σενστέν είναι, στην πραγματικότητα, το πιο εμβληματικό avatar μιας γενικότερης τάσης: «Η κινεζική εμμονή με τους ουρανοξύστες», όπως τόνισε η South China Morning Post, μια αγγλόφωνη εφημερίδα με έδρα το Χονγκ Κονγκ, επίσης το 2017. Αρκετοί από τους ψηλότερους πύργους στον κόσμο υψώνονται πάνω από το έδαφος της Κίνας. «Σύμφωνα με τους παρατηρητές, δύο βασικά στοιχεία εξηγούν αυτή την πραγματικότητα: η επιτάχυνση της αστικοποίησης και η επιθυμία να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας με σύγχρονες κατασκευές», σημείωσαν τα ίδια μέσα ενημέρωσης.

Μόνο εδώ είναι: από τότε, οι κινεζικές αρχές έχουν εφαρμόσει μια σειρά μέτρων με στόχο τον αυστηρό περιορισμό της κατασκευής μεγάλων πύργων, ανέφερε το πρακτορείο τύπου Bloomberg τον Ιούλιο του 2021. Ερωτάται; Κυρίως για λόγους ασφαλείας. Πράγματι, λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάιο, ο SEG Plaza, ένας ουρανοξύστης ύψους 291 μέτρων, είχε αρχίσει να τρέμει, κάτι που είχε προκαλέσει σκηνές πανικού. Το κτίριο είναι ακριβώς ένας από τους πιο εμβληματικούς πύργους της… Σεντσέν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments