Διεθνή

Ρωσία: Η Δύση δεν σέβεται τις δεσμεύσεις της

Ρωσία: Η Δύση δεν σέβεται τις δεσμεύσεις της

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/euractiv

Ο Σ. Λαβρόφ επέκρινε τη Δύση ότι δεν χαλάρωσε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εμποδίζοντάς την έτσι να εξάγει πιο εύκολα τα αγροτικά της προϊόντα

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή της να βοηθήσει τη Ρωσία να εξάγει τα τρόφιμα και τα λιπάσματα της στις παγκόσμιες αγορές, ένας από τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Μόσχας και Ουκρανίας για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών, κατά τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Σ. Λαβρόφ επέκρινε τη Δύση ότι δεν χαλάρωσε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εμποδίζοντάς την έτσι να εξάγει πιο εύκολα τα αγροτικά της προϊόντα.

Η Μόσχα θεωρεί αυτή τη δέσμευση ως βασικό στοιχείο της συμφωνίας με το Κίεβο που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών, συνέπεια της εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο.

«Οι δυτικοί συνάδελφοί μας δεν κάνουν αυτό που μας υποσχέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Λαβρόβ, ο οποίος πρόσθεσε πως «δεν λαμβάνουν αποφάσεις για άρση των υλικοτεχνικών κυρώσεων που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές».

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις, αν και δεν στοχεύουν άμεσα τα τρόφιμα και τα λιπάσματα, καθιστούν δυσκολότερη τη μεταφορά και την ασφάλιση των φορτίων της.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας ότι πιέζει τον παγκόσμιο οργανισμό, ούτως ώστε οι δυτικές χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments