Οικονομία

Ενεργειακή κρίση: Το plan B και τα μέτρα κρίσης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών

Ενεργειακή κρίση: Το plan B και τα μέτρα κρίσης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών

Πηγή Φωτογραφίας: twitter Ursula von der Leyen/pixabay

Στο πλαίσιο αυτό η επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εξοικονόμησης ενέργειας

Το σχέδιο καθώς και τις βασικές παραμέτρους για την επόμενη μέρα στην ενέργεια παρουσίασε την Τετάρτη [14/9] η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. «Ένα μάθημα που πήραμε από αυτόν τον πόλεμο είναι ότι έπρεπε να είχαμε ακούσει εκείνους που ξέρουν τον Πούτιν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό η επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εξοικονόμησης ενέργειας, προτείνοντας μέτρα που έχουν σκοπό να μειώσουν τη συνολική ενεργειακή κατανάλωση στα κράτη μέλη, τα οποία θα πρέπει να είναι στοχευμένα. Επίσης, προτείνει την την επιβολή ορίου στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος.

Η κ. φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι όλα αυτά είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης και προσωρινά μέτρα που επεργάζονται συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων για ανώτατα όρια τιμών. Στόχος είναι μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, να κατοχυρωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού και συγχρόνως να προστατευτεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

H επικεφαλής της Κομισιόν προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία μιας task force προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου καθώς και ότι θα υπάρξει ένας πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης για την τιμή του φυσικού αερίου από το TTF. Σε ό,τι αφορά τις αγορές ηλεκτρισμού και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές θα υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες για τα collateral, κινήσεις για να περιοριστεί η ενδοημερήσια μεταβλητότητα, ενώ θα επιτραπεί υπό όρους η παροχή κρατικών εγγυήσεων.

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου

Προανήγγειλε τη δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής Τράπεζα Υδρογόνου. Αποστολή της θα είναι να συμβάλει στην παροχή εγγυήσεων για την αγορά υδρογόνου, κάνοντας ιδίως χρήση των πόρων του Ταμείου Καινοτομίας. Θα μπορέσει να επενδύσει 3 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να βοηθήσει στην οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς υδρογόνου.

Προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων

Τόνισε επίσης ότι τον Οκτώβριο θα τροποποιηθεί το προσωρινό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων, έτσι ώστε να επιτραπεί η παροχή κρατικών εγγυήσεων και παράλληλα να διαφυλαχθούν οι ίσοι όροι ανταγωνισμού.

Σχέδιο… αλά ελληνικά από την Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Οι προτάσεις κόντρα στην ενεργειακή κρίση της Ευρωπαϊκές Επιτροπής, κινούνται στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments