Διεθνή

Les Echos: Γ.Γ. ΟΗΕ – Ο κόσμος ακολουθεί λάθος ενεργειακό μοντέλο

Les Echos: Γ.Γ. ΟΗΕ – Ο κόσμος ακολουθεί λάθος ενεργειακό μοντέλο

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ρεκόρ συγκεντρώσεων αερίων θερμοκηπίου

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έδειξε τον «εθισμό της ανθρωπότητας στα ορυκτά καύσιμα» μετά από μια πρόσφατη σειρά κλιματικών καταστροφών και, όπως μια έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζει ότι ο κόσμος «βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε, την περασμένη Τρίτη, μέσα από μία βιντεοκλήση, στην έξοδο από τον άνθρακα και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενόψει της κλιματικής αλλαγής. «Οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, τα κύματα καύσωνα, οι πυρκαγιές και οι ακραίες καταιγίδες επιδεινώνονται και σπάνε ρεκόρ με ανησυχητική συχνότητα», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Κύματα καύσωνα στην Ευρώπη. Τεράστιες πλημμύρες στο Πακιστάν. Σοβαρές και παρατεταμένες ξηρασίες στην Κίνα, το Κέρας της Αφρικής και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχει τίποτα φυσικό στη νέα κλίμακα αυτών των καταστροφών», έκρινε, πιστεύοντας ότι αντιπροσωπεύουν «το τίμημα του εθισμού της ανθρωπότητας στα ορυκτά καύσιμα».

Ρεκόρ συγκεντρώσεων αερίων θερμοκηπίου

Οι παρατηρήσεις, λίγες εβδομάδες πριν από την κλιματική COP27 που προγραμματίστηκε για την Αίγυπτο τον Νοέμβριο, συνοδεύουν τη δημοσίευση μιας έκθεσης που συνέταξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ (WMO) για την κατάσταση του κλίματος. Το έγγραφο δείχνει χωρίς καμία αμφιβολία ότι ο κόσμος «βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση» ενόψει της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφικών συνεπειών της.

Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται με νέα ρεκόρ και οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων είναι πλέον πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα του Covid 19.

Η θέρμανση δεν γνωρίζει ανάπαυλα

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 τον Ιανουάριο-Μάιο του τρέχοντος έτους είναι 1,2% υψηλότερες από την ίδια περίοδο του 2019. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οφείλονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, που συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, δεν γνωρίζει ανάπαυλα. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα 93% ότι τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι θερμότερο από το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, το 2016.

Όλες οι χώρες πρέπει να αυξάνουν τις εθνικές τους φιλοδοξίες για το κλίμα κάθε χρόνο μέχρι να είμαστε σε καλό δρόμο, υποστηρίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος καλεί την G20, η οποία είναι υπεύθυνη για το 80% των παγκόσμιων εκπομπών, να δείξει το δρόμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments