Πολιτισμός

Μια νέα έκθεση αφιερωμένη στον Andy Warhol από τα μαγικά ταξίδια του στο Παρίσι την δεκαετία του 70

Μια νέα έκθεση αφιερωμένη στον Andy Warhol από τα μαγικά ταξίδια του στο Παρίσι την δεκαετία του 70

Πηγή Φωτογραφίας: Eclectic Vibes - Tumblr

Θα φιλοξενείται στην γκαλερί Gagosian στην Πόλη του Φωτός

Το Gagosian Paris βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει μια έκθεση φωτογραφιών του Andy Warhol από τη δεκαετία του 1970 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Τραβηγμένες κυρίως κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στο Παρίσι, οι εικόνες αποτυπώνουν σημαντικές προσωπικότητες του στενού κύκλου του καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένων πολλών σημαντικών ονομάτων της μόδας, και απεικονίζουν γνωστές τοποθεσίες της πόλης. Όλα τα έργα προέρχονται από μια διακεκριμένη συλλογή που περιλαμβάνει μια από τις πιο εκτεταμένες επιλογές φωτογραφιών του Warhol που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια.

Ο Warhol ήταν φωτογράφος μια ζωή και είχε ακόμη και σκοτεινό θάλαμο στο σπίτι της οικογένειάς του όταν ήταν νέος

Περισσότερο γνωστός για τη χρήση φωτογραφικής μηχανής Polaroid, τράβηξε επίσης ταινίες από φωτογραφικό θάλαμο τη δεκαετία του 1960, οι οποίες έγιναν το υλικό για πίνακες που αντανακλούν την ενασχόλησή του με τη μηχανική αναπαραγωγή, τη σειριακή επανάληψη και την αφαίρεση του χεριού του καλλιτέχνη. Το 1977, ο Ελβετός έμπορος τέχνης Thomas Ammann χάρισε στον Warhol μια φωτογραφική μηχανή Minox των 35 χιλιοστών- αυτό το απαραίτητο εργαλείο, το οποίο αποκαλούσε «ραντεβού» του, σαν ένας σταθερός σύντροφος στην τελευταία δεκαετία της ζωής του.

View this post on Instagram

A post shared by Andy Warhol Archive 👓 (@andywarhol_archive)

Η επιλογή των φωτογραφιών στην έκθεση αυτή είναι οργανωμένη σε τέσσερα θεματικά μέρη: «Warhol, Παρίσι, Μόδα και Διασημότητες». Περιλαμβάνει μοναδικές εκτυπώσεις ασημένιας ζελατίνης -ανάμεσά τους αυτοπροσωπογραφίες- απόψεις μητροπολιτικών δρόμων, κτιρίων και μνημείων- και αναμνήσεις από την πρωτεύουσα της μόδας- και πορτρέτα Polaroid με Γάλλους και διεθνείς ηθοποιούς, σχεδιαστές και μοντέλα.

Εκτός από την κατοικία του στη Νέα Υόρκη, ο καλλιτέχνης διατηρούσε ένα διαμέρισμα στο Saint-Germain-des-Prés του Παρισιού. Αυτό διευκόλυνε τις συχνές επισκέψεις στην πρωτεύουσα, κατά τις οποίες έκανε την ίδια την πόλη ένα από τα συνήθη θέματά του. Το τμήμα της έκθεσης στο Παρίσι, στην οδό Castiglione, περιλαμβάνει φωτογραφίες τοπικών αξιοθέατων, όπως η Αψίδα του Θριάμβου. Μάλιστα, μια φωτογραφία του 1981 από το Café de Flore, ένα από τα παλαιότερα coffee shops της πόλης και από τα αγαπημένα στέκια του καλλιτέχνη, τραβήχτηκε από την απέναντι πλευρά της Boulevard Saint-Germain. Bonus, μια εικόνα της Place Vendôme αποτυπώνει τη χαρακτηριστική παριζιάνικη αρχιτεκτονική της περιοχής.

Η ενότητα Warhol της έκθεσης περιλαμβάνει δύο αυτοπροσωπογραφίες που αντικατοπτρίζουν τη διαρκή γοητεία του καλλιτέχνη για την εικόνα του και την pop-art. Το Andy Warhol on Façade Magazine cover (1977) απεικονίζει ένα φύλλο εκτυπώσεων της ομώνυμης σύνθεσης, η οποία περιλαμβάνει μια φωτογραφία του 1977 από τον Joël Le Bon του Warhol με το μοντέλο Edwige Belmore, γνωστή και ως «Βασίλισσα του punk».

Ανάμεσα στις πολυάριθμες φωτογραφίες που αναδεικνύουν το καθεστώς του Παρισιού ως παγκόσμιου κόμβου μόδας περιλαμβάνονται πορτρέτα διάσημων σχεδιαστών, όπως οι Azzedine Alaïa, Jean Paul Gaultier, Hubert de Givenchy και Sonia Rykiel, Diane von Furstenberg και Stephen Sprouse. Όπως δήλωσε στο WWD, η Serena Cattaneo Adorno, διευθύντρια της γκαλερί Gagosian, «ο Warhol είχε πολύ οξεία αντίληψη της παριζιάνικης μόδας, διατηρώντας στενούς δεσμούς με τη μόδα στη διάρκεια της καριέρας του. Η οπτική του ήταν σαφώς επηρεασμένη από τη φιλία του με διάσημους σχεδιαστές με τους οποίους μοιράστηκε πιο προσωπικές στιγμές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments