Διεθνή

Ρωσία: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Πούτιν για το μέλλον του πολέμου

Ρωσία: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Πούτιν για το μέλλον του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: tass

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η μερική επιστράτευση θα ξεκινήσει άμεσα, μία έμμεση παραδοχή ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στο πεδίο της μάχη

Μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων ήταν η απάντηση του Ρώσου προέδρου στην ουκρανική αντεπίθεση, που έφερε το Κίεβο σε θέση ισχύος στο πεδίο της Μάχης, και τον Πούτιν με έντονες φωνές αμφισβήτησης στο εσωτερικό, απομακρύνοντας κάθε χαραμάδα ελπίδας τερματισμού της σύγκρουσης.

Η εκπληκτική αντεπίθεση της Ουκρανίας στο Χάρκοβο, σε συνδυασμό με περισσότερες φθορές στο νότο, έχουν παρουσιάσει στο Κρεμλίνο και στο πολύ επικρινόμενο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας μια σειρά από κακές επιλογές.
Μέσα σε λίγες μέρες, η Ρωσία έχασε έναν από τους τρεις άξονες επίθεσης στο Ντόνετσκ. Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στα άλλα δύο από τα τέλη Ιουνίου.
Ταυτόχρονα, οι ρωσικές άμυνες στη Χερσώνα υφίστανται αυξανόμενη πίεση παρά το γεγονός ότι ενισχύονται, χάρη στην επιτυχία της Ουκρανίας να διακόψει τον ανεφοδιασμό στον ποταμό Ντνίπρο και να στοχεύσει θέσεις διοίκησης και αποθήκες πυρομαχικών.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το αναγνώρισε την Παρασκευή — λέγοντας ότι η επιθετική επιχείρηση στο Ντονμπάς “προχωρά με αργό ρυθμό, αλλά συνεχίζει. Σταδιακά, σταδιακά, ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει νέα εδάφη”.
Και παρά τις εκκλήσεις στη Μόσχα για γενική κινητοποίηση, αυτό φαίνεται ακόμα απίθανο. Ο Πούτιν είπε: «Πολεμούμε μόνο με ένα μέρος του ρωσικού στρατού, το τμήμα που είναι σε σύμβαση…Επομένως, δεν βιαζόμαστε σε αυτό το κομμάτι».

Τι σημαίνει μερική επιστράτευση;

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η μερική επιστράτευση θα ξεκινήσει άμεσα, μία έμμεση παραδοχή ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στο πεδίο της μάχης.

Θα αφορά μόνο άνδρες με στρατιωτική εμπειρία, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περίπου 25 εκατομμύρια, αλλά θα κληθεί μόλις το 1%, δηλαδή 300.000 άτομα.

Ωστόσο κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος αντιδράσεις εκ των έσω, όπως για παράδειγμα όταν θα χρειαστεί να επιστρατεύσει και τα παιδιά πλούσιων οικογενειών στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Ενδεικτικό είναι πώς αντέδρασε ο γιος του Πεσκόφ, σε ένα τηλεφώνημα που αποδείχθηκε φάρσα, όπου τον καλούσαν στο στρατολογικό γραφείο.

Επιπλέον, η ανακοίνωση για μερική επιστράτευση πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλη τη Ρωσία, κατά τις οποίες συνελήφθησαν τουλάχιστον 1.000 άτομα μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν «Όχι στον πόλεμο!» και «Καμία επιστράτευση!».

Πόσο σοβαρή είναι η πυρηνική απειλή;

Το Κρεμλίνο έχει αφήσει αρκετές φορές να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προβεί σε χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του διαγγέλματος Πούτιν.

«Απέναντι σε μια απειλή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και προκειμένου να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Δεν μπλοφάρουμε», τόνισε, σε μια σαφή αναφορά στην πυρηνική ισχύ της Ρωσίας.

Το μέλλον του πολέμου

Τα σενάρια για το μέλλον του πολέμου περιορίζονται. Είτε ο Πούτιν θα επιλέξει την τακτική του “παγώματος” της σύγκρουσης, προκαλώντας αστάθεια στην ουκρανική πλευρά, εξαιτίας της διάρκειας, είτε να πάει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, κάτι που φαντάζει απίθανο, δεδομένου του υψηλού ηθικού των Ουκρανών, μετά τις επιτυχίες στα πεδία των μαχών, αλλά και την “κόκκινη” γραμμή σχετικά με τα δημοψηφίσματα στις 4 κατεχόμενες περιοχές.

Ουκρανοί αξιωματούχοι με δηλώσεις τους έχουν χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως κλείσιμο του παραθύρου των όποιων διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι δεν είναι καθόλου πιθανό να τελειώσει σύντομα αυτός ο πόλεμος και μαρτυρούν ότι οι επιλογές του Πούτιν λιγοστεύουν μπροστά στις στρατιωτικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία, οι οποίες καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη μια γρήγορη λύση.

Μπλόφα ή όχι το μέλλον θα δείξει με την πυρηνική απειλεί να αιωρείται…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments