Διεθνή

Ρωσία: Φύλλο πορείας για Ουκρανία – Μαζική φυγή Ρώσων για να γλιτώσουν την επιστράτευση

Ρωσία: Φύλλο πορείας για Ουκρανία – Μαζική φυγή Ρώσων για να γλιτώσουν την επιστράτευση

Πηγή Φωτογραφίας: dailymail/protothema

Η προσπάθεια του Ρώσου προέδρου να τονώσει το ηθικό των Ρώσων που επιστρατεύονται με το πρόσχημα του «να προστατεύσουμε τη μητέρα – πατρίδα, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα

Αναταραχή έχει προκαλέσει σε όλη τη Ρωσία η μερική επιστράτευση που διέταξε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με αποτέλεσμα ολόκληρες οικογένειες να χωρίζονται και να επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στα σύνορα της Ρωσίας με το Καζακστάν, τη Γεωργία, τη Λευκορωσία και τη Φινλανδία, από όλους αυτούς που προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση και να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες.

Η προσπάθεια του Ρώσου προέδρου να τονώσει το ηθικό των Ρώσων που επιστρατεύονται με το πρόσχημα του «να προστατεύσουμε τη μητέρα – πατρίδα, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο η διαδικασία της επιστράτευσης συνεχίζεται κανονικά.

Τι γράφει το χαρτί της επιστράτευσης

Η αποστολή των φύλλων πορείας είναι σε εξέλιξη και το protothema.gr παρουσιάζει ένα από τα έγγραφα της επιστράτευσης, το οποίο αναφέρει: «σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο “για τη στρατιωτική υποχρέωση και τη στρατιωτική θητεία” είστε υποχρεωμένος να παρουσιαστείτε στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 στις 9 στο (όνομα) στρατόπεδο της (όνομα) περιοχής της Μόσχας για τη διεξαγωγή των απαραίτητων ιατρικών και ψυχομετρικων εξετάσεων και την εξέταση της  επιτροπής».

Οι επιστρατευθέντες καλούνται να έχουν μαζί τους διαβατήριο ή κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους και τα αποτελέσματα σειράς εξετάσεων, ενώ απευθύνονται συστάσεις για μάσκα, γάντια και αντισηπτικά.

Ειδικότερα, οι στρατιώτες και οι έφεδροι καλούνται να κάνουν σειρά εξετάσεων (ανάλυση αίματος, ούρων, καρδιογράφημα, ανάλυση αίματος για τον ιό του AIDS , σύφιλη, ηπατίτιδα Β, Γ, ακτινογραφία θώρακος). Παράλληλα, χρειάζονται βεβαίωση ότι έχουν κάνει τα προληπτικά εμβόλια για πνευμονόκοκκο και μηνιγγιτιδιόκοκκο.

Στο τέλος παρουσιάζεται το στρατόπεδο που αναφέρει το χαρτί της επιστράτευσης και μπαίνει υπογραφή.

Παράλληλα, οι στρατιωτικοί επίτροποι της περιοχής Σαμάρα, του Ταταρστάν και του Ντραγκεστάν εξέδωσαν διαταγές. Σε αυτές αναφέρεται ότι οι στρατιώτες και έφεδροι αξιωματικοί, οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν κληθεί να παρουσιασθούν για την επιστράτευση, απαγορεύεται να εγκαταλείψουν προσωρινά τις πόλεις και τις περιοχές στις οποίες διαμένουν χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου.
Εγκαταλείπουν άρον άρον τη Ρωσία – “Συνωστισμός” στα σύνορα της Ρωσίας
Οι ώρες που ακολούθησαν την αναγγελία για επιστράτευση ήταν δραματικές. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους διαμαρτυρόμενος, ενώ οι γυναίκες έλεγαν ότι θα σπάσουν τα πόδια των συζύγων τους για να τεθούν εκτός στρατεύματος. Παράλληλα, οι κάμερες κατέγραψαν δραματικούς αποχαιρετισμούς.

Κι ενώ στις οδικές συνοριακές διαβάσεις σχηματίζεται κυκλοφοριακό κομφούζιο, σύμφωνα με το yandex.Maps, παρατηρείται συμφόρηση στα σύνορα με το Καζακστάν, τη Γεωργία, τη Λευκορωσία και τη Φινλανδία.

Μεγάλη ουρά αυτοκινήτων υπάρχει στα σύνορα Ρωσίας και Γεωργίας. Ανάλογη εικόνα και στα σύνορα Ρωσίας – Μογγολίας στην Κιάχτα, αλλά και προς τη Φινλανδία.

Πηγή του ιστότοπου Meduza, προσκείμενη στο Κρεμλίνο, ισχυρίζεται ότι οι αρχές δεν σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορα μέχρι να ολοκληρωθούν τα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα από την Ρωσία ουκρανικά εδάφη (θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου). Ωστόσο η κατάσταση μπορεί να αλλάξει «εάν υπάρξει μαζική εκροή».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι στις ειδήσεις που λένε ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να φύγουν μαζικά στο εξωτερικό υπάρχουν «πολλές ψευδείς ειδήσεις».
Μαζικές διαδηλώσεις

Χθες σε 38 πόλεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης. Σχεδόν 1.500 άτομα συνελήφθησαν. Σε ορισμένους από τους συλληφθέντες δόθηκαν κλήσεις να παρουσιαστούν σε γραφεία στρατολογίας. Πολλοί Ρώσοι που περιμένουν να λάβουν την κλήση για επιστράτευση έχουν συνειδητοποιήσει ότι σύντομα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με μια μόνο επιλογή: φυλακή ή πόλεμος.

“Διευκρινίσεις” από το υπουργείο Άμυνας

 Αργά το απόγευμα της Πέμπτης το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε τις ακόλουθες διευκρινίσεις για τη μερική επιστράτευση.

Σύμφωνα με αυτές:

– Ένας από τους κύριους παράγοντες είναι η παρουσία πολεμικής εμπειρίας.

– Σε επιστράτευση υπόκεινται στρατιώτες και λοχίες έως 35 ετών, κατώτεροι αξιωματικοί έως 50, ανώτεροι αξιωματικοί έως 55 ετών.

– Θα κληθούν όσοι είναι απαραίτητοι για την ολοκλήρωση των εργασιών – σκοπευτές, τάνκερ, πυροβολητές, οδηγοί, οδηγοί-μηχανικοί.

– Υπάρχουν θέσεις που μπορούν να καλυφθούν από γυναίκες με σχετικές στρατιωτικές ειδικότητες, όπως ιατροί – αλλά η ανάγκη για τέτοιους ειδικούς είναι ελάχιστη.

– Όσοι ζουν μόνιμα εκτός Ρωσίας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στο στρατό δεν υπόκεινται σε στρατολογία και όσοι έφυγαν για μικρό χρονικό διάστημα και είναι εγγεγραμμένοι στο στρατό στον τόπο διαμονής τους στη Ρωσία μπορούν να κληθούν.

– Οι πολίτες που θα κληθούν σε κινητοποίηση θα λάβουν την ιδιότητα των συμβασιούχων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments