Διεθνή

Η Ευρώπη εξετάζει μποϋκοτάζ των ρωσικών διαμαντιών

Η Ευρώπη εξετάζει μποϋκοτάζ των ρωσικών διαμαντιών

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Πράγματι, πέντε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προτείνει την απαγόρευση της εισαγωγής διαμαντιών που εξορύσσονται στη Ρωσία

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει νέες προτάσεις για κυρώσεις αυτή την εβδομάδα, ως απάντηση στη μερική στρατιωτική επιστράτευση που διατάχθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πέντε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότειναν την απαγόρευση της εισαγωγής διαμαντιών που εξορύσσονται στη Ρωσία.

Πράγματι, πέντε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προτείνει την απαγόρευση της εισαγωγής διαμαντιών που εξορύσσονται στη Ρωσία καθώς οι 27 προετοιμάζουν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας και του δικτάτορα του Κρεμλίνου, αλλά αυτό το μέτρο, το οποίο απαιτεί ομοφωνία για να εφαρμοσθεί, έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής απροθυμία στο Βέλγιο.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία πρότειναν να προστεθούν στον κατάλογο διαμάντια από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η εταιρεία Alrosa είναι ρωσική και είναι η κορυφαία εταιρεία ακατέργαστων λίθων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ενδεχόμενη λήψη ενός τέτοιου μέτρου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπληττε σοβαρά τα συμφέροντά της, καθώς επίσης και τασυμφέροντα των εργαζομένων σε αυτήν.

Ένα τέτοιο μέτρο θα επηρεάσει τα συμφέροντα του Βελγίου, του οποίου η βιομηχανία διαμαντιών αντιπροσωπεύει το 5% των εξαγωγών και απασχολεί περί τα 30.000 άτομα. Το World Diamond Center στην Αμβέρσα, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο διαμαντιών στον κόσμο, εκτιμά ότι θα έχανε το 30% του τζίρου του, εάν δεν μπορούσε πλέον να πουλά διαμάντια από τη Ρωσία, και ότι αυτό θα ωφελούσε άλλες χώρες που δεν επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του Βελγίου εκτίμησε, πριν από ελάχιστες ημέρες, πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, που στοχεύουν τα ρωσικά διαμάντια, θα αντιπροσώπευαν μια «μεγάλη απώλεια» για τη χώρα του. Ωστόσο, ο Βέλγος Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «δεν είχε εμποδίσει ποτέ τη λήψη κανενός μέτρου που σχετίζεται με τον τομέα των διαμαντιών».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments