Διεθνή

Reuters: Αλήθεια ή μπλόφα; Γιατί οι πυρηνικές απειλές Πούτιν τρομάζουν τη Δύση

Reuters: Αλήθεια ή μπλόφα; Γιατί οι πυρηνικές απειλές Πούτιν τρομάζουν τη Δύση
Ο Πούτιν ελέγχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, δέκα φορές περισσότερων τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Δύση, και Ηνωμένες Πολιτείες- ΝΑΤΟ τον παίρνουν στα σοβαρά

Η τελευταία προειδοποίηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία έχει κάνει ένα ανησυχητικό ερώτημα πολύ πιο επείγον: Μπλοφάρει ο πρώην κατάσκοπος της KGB;

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι δεν ήταν μπλόφα και οι δυτικοί πολιτικοί, διπλωμάτες και ειδικοί στα πυρηνικά όπλα είναι διχασμένοι. Κάποιοι λένε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα ή περισσότερα μικρότερα, τακτικά πυρηνικά όπλα για να προσπαθήσει να αποτρέψει τη στρατιωτική ήττα, να προστατεύσει την προεδρία του, να τρομάξει τη Δύση ή να εκφοβίσει το Κίεβο σε συνθηκολόγηση.

Η προειδοποίηση του Πούτιν , την οποία ακολούθησε μια πιο συγκεκριμένη απειλή για χρήση πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία από έναν σύμμαχο, μπορεί να σημαίνει ότι το Κρεμλίνο εξετάζει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης μετά την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία, τις οποίες μόνο εν μέρει κατέχει.

Το ρωσικό κοινοβούλιο αναμένεται να κηρύξει τις περιοχές μέρος της Ρωσίας στις 4 Οκτωβρίου. Μόλις συμβεί αυτό, ο δρόμος θα είναι ξεκάθαρος, από την άποψη της Μόσχας, για ένα πιθανό αμυντικό χτύπημα εάν αισθανόταν ότι η περιοχή ήταν υπό σοβαρή απειλή.

Ωστόσο, το σπάσιμο του πυρηνικού ταμπού θα ήταν σημάδι απελπισίας, οπότε το αν ο Πούτιν θα γίνει πυρηνικός ή όχι μπορεί τελικά να εξαρτηθεί από το πόσο στριμωγμένος αισθάνεται σε μια σύγκρουση που μέχρι στιγμής έχει ταπεινώσει παρά νικήσει μια πρώην υπερδύναμη.

Ο Πούτιν ελέγχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας γενιάς υπερηχητικών όπλων και δέκα φορές περισσότερων τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Δύση, και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ τον παίρνουν στα σοβαρά.

«Αν η επιλογή για τη Ρωσία είναι να πολεμήσει έναν πόλεμο που χάνεται, να χάσει άσχημα και να πέσει ο Πούτιν, ή κάποιο είδος πυρηνικής επίδειξης, δεν θα στοιχημάτιζα ότι δεν θα πήγαιναν για την πυρηνική επίδειξη», είχε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο, ο Τόνι Μπρέντον, πρώην Βρετανός πρεσβευτής στη Ρωσία.

Στα πιο πρόσφατα σχόλιά του, ο Πούτιν προειδοποίησε ρητά τη Δύση ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να υπερασπιστεί το ρωσικό έδαφος και κατηγόρησε τη Δύση ότι συζητά μια πιθανή πυρηνική επίθεση στη Ρωσία.

“Αυτό δεν είναι μπλόφα. Και όσοι προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ανεμοδείκτης μπορεί να στραφεί και να δείξει προς το μέρος τους”, είπε.

Μια τέτοια ωμή ρητορική του Κρεμλίνου είναι πολύ διαφορετική από τα πολύ πιο διακριτικά πυρηνικά σήματα που προτιμούσαν οι ύστεροι Σοβιετικοί ηγέτες αφού ο Νικήτα Χρουστσόφ οδήγησε τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου στην Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα την Κυριακή ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν λαμβάνει τα σχόλια του Πούτιν «θανάσιμα σοβαρά» και προειδοποίησε τη Μόσχα για συγκεκριμένες «καταστροφικές συνέπειες» εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει διευκρινίσει την πιθανή απάντησή της, αλλά η χρήση πυρηνικής συσκευής θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνική κλιμάκωση, γι’ αυτό οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι μια μαζική συμβατική επίθεση σε ρωσικά στρατιωτικά μέσα θα ήταν πιο πιθανή.

Οι πυρηνικές “επιλογές” Πούτιν

Εάν ο Πούτιν διατάξει πυρηνικό χτύπημα εντός της Ουκρανίας, θα ήταν η πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων στη μάχη από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν τις επιθέσεις με ατομική βόμβα στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945.

Μικρότερης εμβέλειας όπλα χαμηλότερης απόδοσης που εκτοξεύονται από θαλάσσης, αέρος ή ξηράς θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών στόχων, αν και η αποτελεσματικότητά τους σε ένα τέτοιο σενάριο είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων.

Μια άλλη επιλογή, λένε, θα ήταν να πυροδοτήσει ο Πούτιν ένα τέτοιο όπλο σε μια απομακρυσμένη και ακατοίκητη περιοχή ή σε ένα υδάτινο σώμα, όπως η Μαύρη Θάλασσα, ως μια ανατριχιαστική επίδειξη προθέσεων.

Η ραδιενέργεια από ένα μικρό ρωσικό τακτικό όπλο θα μπορούσε να περιοριστεί σε περίπου ένα χιλιόμετρο (μισό μίλι), αλλά ο ψυχολογικός και γεωπολιτικός αντίκτυπος θα ήταν αισθητός σε όλο τον κόσμο.

«Ο Πούτιν παίζει ένα παιχνίδι υψηλών στοιχημάτων», είπε ο Ρίτσαρντ Κ. Μπετς, καθηγητής σπουδών πολέμου και ειρήνης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Αν έπρεπε να στοιχηματίσω χρήματα, πιθανότατα θα έβαζα στοίχημα 3:2 ότι δεν θα έπαιρνε πυρηνικά ακόμα κι αν αισθάνεται απελπισμένος, αλλά αυτές δεν είναι καλές πιθανότητες».

Στο μικροσκόπιο οι κινήσεις του

Σε ένδειξη ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων το Σάββατο έδειξαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αναπτύξει τουλάχιστον δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη RS-135s Cobra Ball, που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της δραστηριότητας βαλλιστικών πυραύλων, κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Ο Λόρενς Φρίντμαν, ομότιμος καθηγητής Πολεμικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για ένα τέτοιο πυρηνικό χτύπημα αυτή τη στιγμή και ότι η Ουάσιγκτον θα το ήξερε «αρκετά γρήγορα» αν ήταν.

Είπε ότι θα ήταν λάθος να εφησυχάζουμε για τις πυρηνικές προειδοποιήσεις του Πούτιν, αλλά ότι δεν πίστευει ότι θα είχε νόημα η πυρηνική ενέργεια για να υπερασπιστεί ο Πούτιν πρόσφατα προσαρτημένα εδάφη.

«Γιατι να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος, γιατί σπάσει αυτό το ταμπού που διαρκεί από τον Αύγουστο του 1945 για τόσο μικρά κέρδη, όταν οι Ουκρανοί είπαν ότι δεν θα σταματήσουν να πολεμούν ούτως ή άλλως, και ακόμη κι αν η μάχη σταματούσε, θα ήταν αδύνατη η ειρήνη σε αυτά τα εδάφη. Φαίνεται πολύ περίεργο να το κάνεις», είπε ο Φρίντμαν.

Δεδομένης της παράλογης φύσης της χρήσης πυρηνικού όπλου υπό τις περιστάσεις, η σοβαρή λήψη της απειλής που συνεπάγεται υποθέτοντας ότι θα ήταν μια συναισθηματική πράξη απόγνωσης από τον Πούτιν σε μια κατάσταση όπου ένιωθε ότι απειλείται, πρόσθεσε.

Ο Betts του Πανεπιστημίου Κολούμπια είπε: «Μπορείτε να δείτε τις πιέσεις που δέχεται και τη λογική στο μυαλό του σχετικά με το πώς η χρήση ενός μικρού πυρηνικού όπλου μπορεί να λειτουργήσει για τους σκοπούς του για να αντιστρέψει την κατάσταση, να τρομάξει τη Δύση και να τον βγάλει από τη “γωνία”».

Αγώνας ύπαρξης

Ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία παλεύει τώρα για την ύπαρξή της στην Ουκρανία μετά από χρόνια ταπείνωσης στα χέρια μιας αλαζονικής Δύσης που θέλει να καταστρέψει την πρώην υπερδύναμη.

«Στην επιθετική αντιρωσική πολιτική της, η Δύση έχει ξεπεράσει κάθε γραμμή», είπε ο Πούτιν στην προειδοποίησή του στις 21 Σεπτεμβρίου.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες, τροφοδότησε τον παγκόσμιο πληθωρισμό και πυροδότησε τη χειρότερη αντιπαράθεση με τη Δύση από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.

Επτά μήνες μετά, οι δυνάμεις του Πούτιν αντιμετωπίζουν μια σκληρή αντεπίθεση από ουκρανικές δυνάμεις που είναι οπλισμένες και εκπαιδευμένες από δυτικές χώρες. Όσο καλύτερα πάει για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ο Πούτιν να γίνει πυρηνικός, είπε ο Betts.

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει πυρηνικό χτύπημα μετά από «επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με συμβατικά όπλα όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Τα γεράκια του Κρεμλίνου λένε ότι η Δύση προσπαθεί να ανατρέψει τον Πούτιν, ο οποίος κατέχει την εξουσία στη Ρωσία από το 1999.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε τον Μάρτιο ότι ο Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία» σε σχόλια που είπε ο Λευκός Οίκος είχαν σκοπό να προετοιμάσουν τις δημοκρατίες του κόσμου για μια εκτεταμένη σύγκρουση για την Ουκρανία και όχι να στηρίξουν την αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

Και τον Μάιο, ο Μπάιντεν είπε ότι προσπαθούσε να βρει τι να κάνει για το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν φαίνεται να έχει διέξοδο από τον πόλεμο .

Ο Ουκρανός πρόεδρος  είχε προηγουμένως απορρίψει τις ρωσικές προειδοποιήσεις, αλλά είπε στο CBS την Κυριακή ότι ο Πούτιν μπορεί τώρα να είναι σοβαρός. “Κοιτάξτε, ίσως χθες, ήταν μπλόφα. Τώρα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.”

πηγή: reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments