Διεθνή

Σουηδία: Άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία

Σουηδία: Άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η Σουηδία και η Φινλανδία επιδίωξαν ένταξη στο ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτό το έτος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν το εμπόδιο της Τουρκίας

Η Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ακύρωσε την απαγόρευση εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, μετά την απόφαση της σκανδιναβικής χώρας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και τη συμφωνία να ξεπεράσει τις τουρκικές αντιρρήσεις.

Η Σουηδία και η Φινλανδία επιδίωξαν ένταξη στο ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτό το έτος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν ένα εμπόδιο καθώς η αίτησή τους χρειάζεται την έγκριση και των 30 σημερινών μελών, με την Τουρκία να εγείρει αντιρρήσεις.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει να μπλοκάρει τις προσφορές τους για τις κατηγορίες της Άγκυρας ότι υποστήριξε το YPG στη βόρεια Συρία, το οποίο θεωρεί ως επέκταση του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο επίσης θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. .

Η Σουηδία και η Φινλανδία ουσιαστικά απαγόρευσαν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία το 2019 μετά την εισβολή της στη Συρία κατά της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, με τον ISP να ανακαλεί τις υπάρχουσες άδειες και να μην χορηγεί νέες έκτοτε, αν και δεν υπήρχε επίσημο εμπάργκο.

Οι τρεις χώρες κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο, όπου η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν σε μια σειρά βημάτων που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας σχετικά με τις υποψηφιότητες.

Ο ISP ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι άρχισε να δίνει άδειες εξαγωγής κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αλλά δεν αποκάλυψε ποιες εταιρείες ή προϊόντα είχαν λάβει το πράσινο φως, επικαλούμενος το απόρρητο.

“Λαμβάνοντας υπόψη τις τροποποιημένες συνθήκες πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, ο ISP αποφάσισε μετά από πλήρη αναθεώρηση να χορηγήσει άδεια για παραδόσεις παρακολούθησης από τη σουηδική αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία”, ανέφερε η αρχή.

Η Τουρκία τον Μάιο του τρέχοντος έτους δήλωσε ότι είχε λάβει θετικά μηνύματα σχετικά με την άρση του εμπάργκο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments