Lifestyle

Coolio: Όρισε την ποπ κουλτούρα των ’90s με το Gangsta’s Paradise

Coolio: Όρισε την ποπ κουλτούρα των ’90s με το Gangsta’s Paradise

Πηγή Φωτογραφίας: Enternity.gr- The Mirror

Ο θάνατος του 59χρονου ράπερ, η αντίδραση της Michelle Pfiefer και το τέλος μιας εποχής.

Η ποπ κουλτούρα των ’90s ορίστηκε από πολλά πράγματα. Αξεπέραστη μουσική, ρούχα με έντονα χρώματα και grunge style, ταινίες που έγραψαν τεράστια ιστορία με τη θεματική τους και πολλά άλλα. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να θυμάται αυτή τη δεκαετία με διαφορετικούς τρόπους, αλλά ας συμφωνήσουμε πως υπάρχουν κάποιες αναφορές που φωνάζουν 90s ακόμα και κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με την εποχή. Όπως για παράδειγμα όταν έρχεται σε επαφή με τις ταινίες, American History X, Pulp Fiction, Three Colours Trilogy, Fargo, Dangerous Minds, τις οποίες έχει δει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του όποιος αγαπάει τον κινηματογράφο σε όποια ασυμβίβαστη γενιά κι αν ανήκει.

Μιλώντας για ασυμβίβαστη γενιά, το Dangerous Minds / Ασυμβίβαστη Γενιά (1995) σημάδεψε τη δεκαετία του 90 και εδώ και 27 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς και ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει δει την ταινία δεν υπάρχει περίπτωση να μη γνωρίζει το τραγούδι Gangsta’s Paradise του Coolio. Το single του ράπερ κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν από τη ταινία και μαζί δημιούργησαν μια ποπ πολιτιστική καταιγίδα. Το τραγούδι, έγινε το σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του 1995 και η καθηγήτρια Michelle Pfeiffer που καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να βοηθήσει τους μαθητές της να βρουν το νόημα, απεδείχθη μια τεράστια εισπρακτική επιτυχία.

Η ταινία έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 14,9 εκατομμύρια δολάρια. Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 84,9 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 94,6 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά απέφερε 179,5 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Το soundrack

Το Dangerous Minds: Music from the Motion Picture κυκλοφόρησε στις 10 Αυγούστου 1995 από τη MCA Records. Έφτασε στην κορυφή του Billboard 200 και έγινε τριπλά πλατινένιο με 3.000.000 αντίτυπα πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο single από το soundtrack ήταν το “Gangsta’s Paradise” του Coolio. To τραγούδι έφτασε την 1η θέση στο Billboard 100, ξεπέρασε τα 5,7 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και βραβεύτηκε με Βραβείο Grammy Καλύτερης Ραπ Ερμηνείας.

Ο καλλιτέχνης, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Artis Leon Ivey Jr, πέθανε στο σπίτι ενός φίλου του, όπως επιβεβαίωσε ο επί χρόνια μάνατζέρ του, Jarez Posey, στο Associated Press και σε άλλα μέσα, όπως το TMZ, το Rolling Stone και το Variety.

Χωρίς να έχει γίνει γνωστή μέχρι στιγμής η αιτία θανάτου του, ο Posey, ο οποίος συνεργάστηκε με τον ράπερ για περισσότερα από 20 χρόνια, έδωσε επιπλέον λεπτομέρειες, λέγοντας ότι ο Coolio βρισκόταν στο σπίτι ενός φίλου του στο Λος Άντζελες όταν πήγε στο μπάνιο. Όταν οι φίλοι του συνειδητοποίησαν πως είχε περάσει «αρκετή ώρα», έσπασαν την πόρτα και βρήκαν τον 59χρονο καλλιτέχνη στο πάτωμα. Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο και οι τραυματιοφορείς προσπάθησαν να επαναφέρουν τον Coolio, αλλά ο σταρ της ραπ πέθανε περίπου στις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα.

H Pfeiffer ήταν μεταξύ εκείνων που απέτισαν φόρο τιμής στον ράπερ.

Σε μια ανάρτησή της στο Instagram, η ηθοποιός ανέφερε: «Είμαι συντετριμμένη με τον θάνατο του ταλαντούχου καλλιτέχνη @coolio. Το νήμα της ζωής του κόπηκε πολύ σύντομα… Όπως κάποιοι από εσάς ίσως γνωρίζετε, είχα την τύχη να δουλέψω μαζί του στο Dangerous Minds το 1995. Κέρδισε ένα Grammy για το λαμπρό τραγούδι του στο soundtrack – κάτι που νομίζω ότι ήταν ο λόγος που η ταινία μας γνώρισε τόση μεγάλη επιτυχία. Τον θυμάμαι να είναι παρά πολύ ευγενικός. 30 χρόνια μετά, ακόμα με πιάνει ρίγη όταν ακούω το τραγούδι (Gangsta’s Paradise)».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments