Διεθνή

Μπουρκίνα Φάσο: Νέο πραξικόπημα – Στρατιώτες ανέτρεψαν τον επικεφαλής της χούντας

Μπουρκίνα Φάσο: Νέο πραξικόπημα – Στρατιώτες ανέτρεψαν τον επικεφαλής της χούντας

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS

Πρόκειται για το δεύτερο πραξικόπημα στο κράτος της Δυτικής Αφρικής μέσα σε διάστημα 8 μηνών

Ένοπλοι στρατιώτες εμφανίστηκαν στην τηλεόραση στη Μπουρκίνα Φάσο την Παρασκευή το βράδυ για να επιβεβαιώσουν την ανατροπή του επικεφαλής της χούντας αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμπιμπά, στο δεύτερο πραξικόπημα στην ταραγμένη χώρα της Δυτικής Αφρικής φέτος.

Ο στρατός, με επικεφαλής τον λοχαγό Ιμπραΐμ Τραορέ, σε μήνυμά του, περικυκλωμένος από στρατιώτες , ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση διαλύθηκε, το σύνταγμα ανεστάλη και τα σύνορα έκλεισαν, κηρύττοντας παράλληλα νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στη δήλωσή του ανέφερε ότι μια ομάδα αξιωματικών που βοήθησαν τον Ντάμιμπα να καταλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο αποφάσισε να απομακρύνει τον ηγέτη τους λόγω της αδυναμίας του να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές. Για τον ίδιο λόγο ο Νταμίμπα είχε ανέτρεψει τον πρώην Πρόεδρο Ροχ Καμπόρε.

Ανέφερε επίσης ότι ο Νταμίμπα είχε απορρίψει τις προτάσεις των αξιωματικών για αναδιοργάνωση του στρατού και αντ’ αυτού συνέχισε με τη στρατιωτική δομή που είχε οδηγήσει στην πτώση του προηγούμενου καθεστώτος.

Όπως είπε τα εθνικά ενδιαφερόμενα μέρη θα προσκληθούν σύντομα να υιοθετήσουν έναν νέο μεταβατικό χάρτη και να ορίσουν έναν νέο πολιτικό ή στρατιωτικό πρόεδρο.

Η Μπουρκίνα Φάσο έχει γίνει το επίκεντρο της βίας που διεξάγεται από ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος που ξεκίνησε στο γειτονικό Μάλι το 2012 και εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Το πραξικόπημα της Παρασκευής δημιουργεί ένα αίνιγμα για το πολιτικό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής, την Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), η οποία προσπάθησε να πείσει τους πραξικοπηματίες στην περιοχή να επιστρέψουν στην πολιτική διακυβέρνηση το συντομότερο δυνατό.

Η ECOWAS ανέστειλε τη συμμετοχή της Μπουρκίνα Φάσο μετά το πραξικόπημα του Ιανουαρίου, αλλά έκτοτε είχε συμφωνήσει σε διετή μετάβαση στις δημοκρατικές εκλογές.

«Η ECOWAS επιβεβαιώνει την ανεπιφύλακτη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε ανάληψη ή διατήρηση της εξουσίας με αντισυνταγματικά μέσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Απαίτησε «ενδελεχή σεβασμό του χρονοδιαγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί με τις Μεταβατικές Αρχές για επιστροφή στη συνταγματική τάξη το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου 2024».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments