Διεθνή

Όταν ο Μπάιντεν πέρασε στην αντεπίθεση

Όταν ο Μπάιντεν πέρασε στην αντεπίθεση

Πηγή Φωτογραφίας: (Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)/Reuters

Δεν είναι σύνηθες ο σημερινός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να κάνει μετωπικές επιθέσεις

Δεν είναι σύνηθες ο σημερινός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να κάνει μετωπικές επιθέσεις, όπως η χθεσινοβραδινή προσωπική, δριμεία απεύθυνσή του.

Και μάλιστα, αυτήν την οξεία επίθεση την εξαπέλυσε ο ιδιοσυγκρασιακά μετριοπαθής Μπάιντεν εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεν παύει να είναι ο Πρόεδρος της αχανούς Ρωσικής Ομοσπονδίας των 144 εκατομμυρίων κατοίκων.

Βέβαια, είχε προηγηθεί η φιέστα του Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία, εκεί όπου ο δικτάτορας του Κρεμλίνου ζητωκραύγασε: «Η νίκη θα είναι δική μας!».

Μετά την λεγόμενη «επισημοποίηση» της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, που αντιστοιχούν περίπου στο 15% της εδαφικής επικράτειας της Ουκρανίας,  ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε σε εορταστική συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, μπροστά σε ένα πλήθος κόσμου, που κυμάτιζε ρωσικές σημαίες.

«Η Ρωσία δεν ανοίγει απλώς τις πόρτες στο σπίτι μας. Η Ρωσία ανοίγει την καρδιά της», τόνισε ο Πούτιν.

Ακολούθησε ένα κρεσέντο επεκτατισμού και μεγαλοιδεατισμού: «Αγαπητοί φίλοι, θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να υποστηρίξουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα, καθώς και στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. (…) Θα κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να αυξήσουμε το επίπεδο ασφάλειας σε αυτά τα εδάφη γι’ αυτούς τους ανθρώπους. (…) Θα κάνουμε τα πάντα, για να αποκαταστήσουμε την οικονομία και τις υποδομές, να χτίσουμε σχολεία, νέα ιδρύματα, νοσοκομεία».

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και των Δημοκρατικών απάντησε με τρόπο άμεσο στον φιλόδοξο νεοιμπεριαλιστή του Κρεμλίνου, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα ασυνήθιστα τραχιά για τα μέτρα του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Ο Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε απευθείας στον Ρώσο ομόλογό του, δείχνοντας το δάχτυλό του στην κάμερα και δηλώνοντας: «Η Αμερική και οι σύμμαχοί της είναι πλήρως προετοιμασμένοι να υπερασπιστούν κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ. Κύριε Πούτιν, καταλάβετε τι λέω: κάθε ίντσα!».

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε τονίσει ότι «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα τρομοκρατηθούν» και ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν «δεν θα μας τρομάξει».

Αναφερόμενος, ακόμη, στη νέα βοήθεια 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία που ψηφίστηκε την Παρασκευή στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε να «συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό» στη Χώρα «ώστε να μπορεί να αμυνθεί». Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα επιβάλουν νέες και «σκληρές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καταδικάζοντας τις «δόλιες» προσαρτήσεις εδαφών στην Ουκρανία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σήμερα τη δόλια προσπάθεια της Ρωσίας να προσαρτήσει τμήματα εδάφους στην Ουκρανία», είπε ξεκάθαρα ο Αμερικανός Πρόεδρος, που διαβεβαιώνει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακτήσει τον έλεγχο της επικράτειάς της».

Ανεξάρτητα από την ένταση που είχε η συγκεκριμένη δραματική συγκυρία, τόσο υψηλοί τόνοι από την πλευρά του Προέδρου των ΗΠΑ προς τον Ρώσο ομόλογό του είχαν να ακουσθούν εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, από την εποχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments