Ελλάδα

Belharra αριθμός 4: Ανίκητο το Πολεμικό Ναυτικό – Δύναμη αποτροπής σε κάθε θάλασσα

Belharra αριθμός 4: Ανίκητο το Πολεμικό Ναυτικό – Δύναμη αποτροπής σε κάθε θάλασσα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi (Υπογραφή των συμβάσεων απόκτησης των φρεγατών Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό)/pentapostagma

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025, ενώ η τρίτη το 2026

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες κατασκευής της κορυφαίας φρεγάτας παγκοσμίως , στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας, με στόχο την παράδοση στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό της πρώτης Belh@rra ΗΝ το 2025 και των άλλων δύο το 2026, ενισχύοντας και εκσυγχρονίζοντας τον ελληνικό στόλο.

Παράλληλα, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό  είναι πολύ πιθανόν πλέον να ενεργοποιήσει την option αγοράς για μία ακόμη, την 4η Γαλλική φρεγάτα Belharra.

H ελληνική φρεγάτα Belh@rraέχει πιο ισχυρό οπλισμό από τη γαλλική, διαθέτοντας αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30 σε 32 κελιά, ενώ οι γαλλικές σε 16 κελιά. Επίσης, η ελληνική διαμόρφωση διαθέτει σύστημα εγγύς προστασίας RAM των 21 πυραύλων που δεν διαθέτουν οι γαλλικές, αλλά και αντιαεροπορικά αντίμετρα Chaffs και Flares.

Οι τέσσερις Γαλλικές Belharra θα έρθουν να αντικαταστήσουν σε πρώτη φάση τις μη αναβαθμισμένες φρεγάτες «S» με στόχο την απόσυρση και των υπολοίπων όταν προχωρήσει και το πρόγραμμα για τη απόκτηση καινούργιων κορβετών.

Οι τρεις νέες ελληνικές φρεγάτες FDI HN (Belharra) του Πολεμικού Ναυτικού απέκτησαν, στα τέλη του περασμένου μήνα ονόματα μετά από συνεδρίαση της ολομέλειας του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου.

Όπως έγινε γνωστό, η πρώτη, θα ονομαστεί «Κίμων», η δεύτερη «Νέαρχος» και η τρίτη «Φορμίων».

Oι κύριες επιχειρησιακές δυνατότητες της φρεγάτας είναι: 

  • η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
  • η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,
  • η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,
  • η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας

Κύρια Χαρακτηριστικά:

Μήκος: 121 μ

Πλάτος: 18 μ Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο Αυτονομία: 45 ημέρες Πλήρωμα: 125 άτομα Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV

Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group κ.ά..

Οι Belharra είναι το αποτέλεσμα των καλύτερων τεχνολογιών από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες Thales, MBDA και Naval Group, ενώ οι πύραυλοι Aster επί του σκάφους μπορούν να εμπλέξουν στόχους πολύ γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση, σε μεγάλη απόσταση και να διασφαλίσουν μια απαράμιλλη ικανότητα αποτελεσματικής εξουδετέρωσης στόχων, καθιστώντας δυνατή την εξάλειψη των επιθέσεων κορεσμού, ειδικά έναντι πολύ ευέλικτων στόχων.

Η FDI HN (σχεδιασμένη ειδικά για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό) αποτελεί ένα πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας. Εξοπλισμένο με έως και 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER ή με συνδυασμό πυραύλων ASTER και MICA NG, 21 RAM (Σύστημα όπλων CIWS), 8 Exocet MM 40 Block3, νέας γενιάς σύστημα αντιπλοϊκών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, ελαφρού τύπου τορπίλες MU 90 και πυροβόλο 76 mm, προσφέρει ασυναγώνιστες δυνατότητες για τον συνεχή έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και την αυτονομία δράσης, για την υποστήριξη των πολιτικών και στρατιωτικών στόχων που έχουν τεθεί.

Τα νέα πλοία θα είναι πλήρως διαλειτουργικά με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και θα είναι σε θέση να αναλάβουν αποστολές πολλαπλoύ ρόλου εντός κάθε είδους συμμαχικού στόλου και εντός του στόλου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα, μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις στην αποτροπή και την υποβρύχια παρέμβαση σε ένα σύνθετο πεδίο επιχειρήσεων όπως το Αιγαίο Πέλαγος, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής που παρέχεται από το ελικόπτερο S70B ή MH60 / R που μεταφέρει.

Η πλήρης σουίτα σόναρ (κύτους και ρυμουλκούμενη) προσφέρει μεγάλη απόδοση ανίχνευσης, η οποία ενισχύεται περαιτέρω από το χαμηλό ηχητικό ίχνος της, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση της από εχθρικό υποβρύχιο. Τέλος, παρέχει τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οποιουδήποτε τύπου υποβρυχίου στις πιο σκληρές συνθήκες, σε ρηχά ή βαθιά νερά.

Οι νέες φρεγάτες έχουν επίσης μια νέα ικανότητα εναντίον ασύμμετρων απειλών χάρη σε μια καινοτόμο ιδέα, οργανωμένη γύρω από μια νέα επιχειρησιακή λογική επικεντρωμένη σε αυτές τις απειλές. Θα διαθέτουν ειδικό χώρο, προσφέροντας μόνιμη οπτοηλεκτρονική όψη 360 μοιρών, ημέρα και νύχτα, επιτρέποντάς τις να αντιμετωπίσουν κοντινές απειλές χάρη στην ταχεία και ασφαλή χρήση θανατηφόρων και μη θανατηφόρων συσκευών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments