Διεθνή

Λεπέν: Οι κυρώσεις δεν πλήττουν τη Ρωσία αλλά τους Γάλλους πολίτες

Λεπέν: Οι κυρώσεις δεν πλήττουν τη Ρωσία αλλά τους Γάλλους πολίτες

Πηγή Φωτογραφίας: sandiegouniontribune-AP

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επηρεάζουν τη Ρωσία

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επηρεάζουν τη Ρωσία, αλλά τιμωρούν τους Γάλλους, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής της ακροδεξιάς παράταξης του Εθνικού Συνδέσμου στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, Μαρίν Λεπέν. «Οι κυρώσεις δεν λειτουργούν, επιπλέον είναι αντιπαραγωγικές. Η πραγματικότητα είναι ότι ως αποτέλεσμα αυτών των κυρώσεων, τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε η επικεφαλής της γαλλικής αντιπολίτευσης στο δίκτυο BFM TV.

«Επιπλέον, αυτές οι κυρώσεις τιμωρούν τους Γάλλους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν έναν δύσκολο χειμώνα τώρα και ίσως ακόμη πιο δύσκολο το 2023», είπε. Η κα Λεπέν επεσήμανε ότι «την ευθύνη για αυτό έχουν αυτοί που έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις». «Θεωρώ ότι τέτοια μέτρα είναι άστοχα, ήταν αποφάσεις που δεν είχαν μελετηθεί», τόνισε σύμφωνα με το Tass.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί Ρώσους πρεσβευτές μετά τις προσαρτήσεις

Σε μια αποφασιστική και υψηλού συμβολισμού κίνηση προέβη η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών – μελών. Συγκεκριμένα, η ΕΕ κάλεσε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ρωσίας στις Βρυξέλλες σε μια συντονισμένη δράση με τα κράτη μέλη για να καταδικάσουν και να απορρίψουν την παράνομη προσάρτηση τμήματος της ουκρανικής εδαφικής επικράτειας.

«Πρόκειται για μια κίνηση σε όλη την ΕΕ και συντονισμένη από την ΕΕ», δήλωσε σχετικά ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Ένωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις. Οι χώρες της ΕΕ άρχισαν να καλούν, σε εθνικό επίπεδο, Ρώσους διπλωμάτες, αφού ο Ρώσος Πρόεδρος Β, Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας που κατείχαν τα στρατεύματά του από την εισβολή του Φεβρουαρίου.

Το Βέλγιο είχε καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή την Παρασκευή. Η Ιταλία και η Αυστρία έπραξαν το ίδιο τη Δευτέρα. Οι ηγέτες της ΕΕ επέμειναν ότι δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ αυτήν την παράνομη προσάρτηση από την ηγεσία της Μόσχας και οι 27 οριστικοποιούν νέα δέσμη κυρώσεων. Οι διπλωμάτες της ΕΕ προσπαθούν να κάμψουν τις αντιρρήσεις χωρών μελών για τον ορισμό ενός ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που πωλείται παγκοσμίως. Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει επτά ισχυρά, άνευ προηγουμένου, κύματα κυρώσεων στη Ρωσία και, παράλληλα, παρέχει δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια στην ουκρανικό λαό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments