Κόσμος

PEGA: Ζητά την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol

PEGA: Ζητά την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/Pixabay

Την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol ζητάει η επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου,

Την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol ζητάει η επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, που ερευνά υποθέσεις υποκλοπών.

Η επιτροπή PEGA διατύπωσε το σχετικό αίτημα με επιστολή της προς την επικεφαλής της Europol, Κάθριν ντε Μπόλε, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Το κείμενο έχει συνταχθεί την 28η Σεπτεμβρίου 2022 και φέρει την υπογραφή του προεδρεύοντος της Επιτροπής, Ολλανδού Γερούν Λένερς σύμφωνα με την kathimerini.

Η ρύθμιση που επικαλείται ο κ. Λένερς (2022/991) δίνει τη δυνατότητα στην ηγεσία της Europol να προτείνει στις τοπικές αστυνομικές αρχές ενός κράτους-μέλους να αναλάβει τον συντονισμό μιας έρευνας εάν κρίνει ότι το έγκλημα πλήττει συνολικά τα συμφέροντα της Ε.Ε. «Παρότι αυτή η πρόταση δεν είναι δεσμευτική για τις εγχώριες Αρχές, η Europol πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητές της προς το συμφέρον όλων των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας στην Ε.Ε.», τονίζει στην επιστολή του ο προεδρεύων της επιτροπής PEGA. Στο κείμενό του προς την κ. Ντε Μπόλε, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής επισημαίνει ακόμη ότι «οι υποκλοπές θίγουν τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ απειλούν την κυβερνοασφάλεια σε όλη την Ε.Ε.», αφήνοντας αιχμές για την αποτελεσματικότητα των ερευνών που διεξάγουν οι εθνικές αρχές σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία και Ισπανία.

Αποδοκίμασε τον Δ. Παπαδημούλη ο Πρόεδρος της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου

Την ανάρτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη στο Twitter αποδοκιμάζει ο πρόεδρος της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, Jeroen Lenaers. Όπως αναφέρει σε δική του ανάρτηση στο Twitter ο κ. Lenaers, η απόφαση που παρουσίασε ο κ. Παπαδημούλης να έχει εγκριθεί «ομόφωνα από το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου», δεν αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, τίποτε άλλο παρά «ένα πολύ πρώιμο σχέδιο ατζέντας για εσωτερική χρήση, το οποίο δεν είχε καν κοινοποιηθεί στις πολιτικές ομάδες ή άλλους συνομιλητές».

Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι ντροπή που ένας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μοιράζεται ένα τέτοιο εσωτερικό σχέδιο εγγράφου για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς. Δεν έχουμε καν προσεγγίσει πιθανούς εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης για να μας συναντήσουν κατά τη διάρκεια της αποστολής μας και τώρα που αυτό έχει διαρρεύσει, θα επανεκτιμήσουμε πώς θα προχωρήσουμε στην αποστολή αυτή».

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδημούλης, στη δική του ανάρτηση, ισχυρίστηκε πως η Επιτροπή PEGA θα ερχόταν στην Ελλάδα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ζητώντας να δει μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα πρόσωπα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments