Διεθνή

Γαλλία: Ουρές στα πρατήρια και ελλείψεις καυσίμων από την πολυήμερη απεργία σε διυλιστήρια

Γαλλία: Ουρές στα πρατήρια και ελλείψεις καυσίμων από την πολυήμερη απεργία σε διυλιστήρια

Πηγή Φωτογραφίας: lefigaro

Την αξιοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων σχεδιάζει η γαλλική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις

Μεγάλες ουρές σε βενζινάδικα κάνουν οι Γάλλοι, καθώς συνεχίζονται οι απεργίες σε τέσσερα διυλιστήρια της TotalEnergies, με αποτέλεσμα περίπου ένα στα πέντε πρατήρια καυσίμων σε όλη τη Γαλλία να μην τροφοδοτείται σωστά και το Παρίσι να ετοιμάζεται, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας της χώρας, να αξιοποιήσει περαιτέρω τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου.

Τα σημαντικότερα προβλήματα αφορούν τα καύσιμα τύπου ντίζελ και παρατηρούνται κατά μήκος των συνόρων με το Βέλγιο, όπου η τιμή των καυσίμων είναι υψηλότερη.

Η απεργία των μελών του συνδικάτου CGT στην TotalEnergies με μισθολογικά κυρίως αιτήματα έχει διαταράξει τη λειτουργία σε δύο διυλιστήρια και δύο αποθήκες, ενώ δύο διυλιστήρια της Exxon Mobil αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η TotalEnergies επανέλαβε ότι οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο, δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, και ότι θα επικεντρωθούν στα καλά αποτελέσματα, τους μισθούς και τον πληθωρισμό.

«Σας ζητήσαμε να καταβάλλετε προσπάθειες το 2020 και κατά τη διάρκεια της Covid. Φέτος, με τα καλά μας αποτελέσματα, ήρθε η ώρα να τους ανταμείψουμε», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Total, σε υπόμνημα που είδε το Reuters.

Μια μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη μπροστά από τα διυλιστήρια της Χάβρης, του Λα Μεντέ και του Φεϊζίν, δήλωσε εκπρόσωπος της CGT στο Reuters.

Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί αναμένεται εκτάκτως να επιτραπούν οι παραδόσεις καυσίμων από βυτιοφόρα την Κυριακή.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι θα φέρει σε επαφή τα συνδικάτα μεταφορών την Παρασκευή «για να δούμε πού μπορούμε να βελτιώσουμε τον εφοδιασμό σε τοπικό επίπεδο». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ της CGT και της TotalEnergies.

Αρκετοί ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του πρωθυπουργού και του υπουργού Ενέργειας, επικαλέστηκαν την Παρασκευή το «αίσθημα ευθύνης» των συνδικάτων και των εργοδοτών, καλώντας τους να καταλήξουν σε συμφωνία

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments