Διεθνή

Γαλλία – Ενέργεια: Απεργίες και διαπραγματεύσεις εν μέσω κρίσης

Γαλλία – Ενέργεια: Απεργίες και διαπραγματεύσεις εν μέσω κρίσης

Πηγή Φωτογραφίας: LEFIGARO

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τη Γενικής Εργατικής Συνομοσπονδίας της Γαλλίας, το απεργιακό κίνημα ήταν αποφασισμένο να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του για όσο χρονικό διάστημα θα χρειαζόταν

Η γαλλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά απεργιακά κύματα και, μαζί με αυτήν, ολόκληρη η Γαλλία.

Η TotalEnergies προτείνει να προωθηθούν οι διαπραγματεύσεις για τους ετήσιους μισθούς μέχρι τον Οκτώβριο, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα τερματιστούν οι απεργίες σε πολλά διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων που προκαλούν διακοπές στον εφοδιασμό.

Μέχρι στιγμής, είχε αναβάλει τις διαπραγματεύσεις για μια διαπραγματευτική σύνοδο που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου αναφορικά με τους μισθούς των εργαζομένων το 2023.

Αυτή η ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται καθώς το απεργιακό κίνημα σε πολλά διυλιστήρια και γαλλικές αποθήκες καυσίμων αποφασίστηκε να συνεχίσει την Κυριακή στην TotalEnergies και την Esso – ExxonMobil.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τη Γενικής Εργατικής Συνομοσπονδίας της Γαλλίας, το απεργιακό κίνημα ήταν αποφασισμένο να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του για όσο χρονικό διάστημα θα χρειαζόταν.

Ενώ πολλά πρατήρια εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν διακοπές στην παροχή, η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων πρότεινε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα και να περιοριστούν οι απαιτήσεις του στο ζήτημα της αύξησης των μισθών.

Αίτημα για αύξηση 10%

«Εάν ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις, θα γίνει με βάση τα αιτήματά μας: ζητάμε αύξηση 10% στους μισθούς» και αυτό «να εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου και αναδρομικά για το έτος 2022» διευκρινίστηκε από την πλευρά των εργαζομένων.

Από την δική της πλευρά, η διοίκηση υπενθύμισε μέχρι στιγμής ότι είχε χορηγήσει μισθολογικά μέτρα που αντιπροσωπεύουν μέση αύξηση 3,5% το 2022.

Οι αποκλεισμοί από τους απεργούς οδηγούν σε πιο αργοπορημένες παραδόσεις καυσίμων Έτσι, τα πρατήρια υγρών καυσίμων δεν διαθέτουν συχνά αποθέματα βενζίνης και πετρελαίου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η TotalEnergies διαχειρίζεται σχεδόν το ένα τρίτο των γαλλικών σταθμών.

Η έναρξη μισθολογικών διαπραγματεύσεων εντός του Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τους πρατηριούχους, καθώς επίσης και για το αγοραστικό κοινό. Προτείνοντας, λοιπόν, οι διαπραγματεύσεις για την ετήσια αύξηση μισθών να αρχίσουν αυτό το μήνα,  ο εν λόγω γαλλικός ενεργειακός όμιλος δημιουργεί αισθήματα ανακούφισης και προσδοκιών στο κοινωνικό σύνολο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments