Πολιτισμός

Πως κατάφερε ο Bad Bunny να γίνει ο πιο δημοφιλής σταρ στον πλανήτη;

Πως κατάφερε ο Bad Bunny να γίνει ο πιο δημοφιλής σταρ στον πλανήτη;

Πηγή Φωτογραφίας: Allure

Ο Πορτορικανός μουσικός έχει ξεπεράσει τις 6,5 δισεκατομμύρια ακροάσεις με το νέο άλμπουμ του, προκαλώντας μια έκρηξη λατρείας σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο και όχι μόνο.

Στο ανατριχιαστικό βίντεο-καταγγελία για το κομμάτι του «El Apagón» (σημαίνει μπλακ άουτ στα ισπανικά), ο Bad Bunny ξεπερνάει τον εαυτό του ‒ δεν είναι η πρώτη φορά. Μια ωδή στην γενέτειρά του το Πούερτο Ρίκο, το βίντεο κυκλοφόρησε για την επέτειο των πέντε χρόνων από τότε που χτύπησε ο τυφώνας María στο πολύπαθο νησί. Ο τίτλος του τραγουδιού αναφέρεται στις διακοπές ρεύματος που γίνονταν στη χώρα μετά την καταστροφή.

View this post on Instagram

A post shared by @badbunnypr

Το βίντεο διαρκεί περίπου είκοσι δύο λεπτά και χωρίζεται σε δύο μέρη, όπως και το τραγούδι, και επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει πολιτικό τραγούδι το 2022, δίνοντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πλατφόρμα σου για έναν σημαντικό σκοπό.

Στα πρώτα τέσσερα λεπτά του είναι ένα κανονικό μουσικό βίντεο, όπου ο Bad Bunny και διάφοροι κάτοικοι μιας παλιάς ιστορικής γειτονιάς του Σαν Χουάν τραγουδούν στην οθόνη προτού ο 28χρονος μουσικός καταλήξει σε ένα queer rave ανάμεσα σε LGBTQIA+ χορευτές που κάνουν voguing πριν ξεσπάσουν με τους στίχους «Puerto Rico está bien cabrón!» («Το Πουέρτο Ρίκο είναι τέλειο!»). Ο techno ρυθμός, από ξέφρενος, ξαφνικά μελώνει και το κομμάτι κλείνει με τα απαλά φωνητικά της συντρόφου του Gabriela Berlingeri («Άσ’ τους να φύγουν / Αυτή είναι η παραλία μου / Αυτός είναι ο ήλιος μου / Αυτή είναι η γη μου / Αυτά είμαι εγώ»).

Όπως δήλωσε στους NYT o Bad Bunny, που το πραγματικό του όνομα είναι Benito Antonio Martínez Ocasio: «Αυτό είναι ένα τραγούδι που έγραψα μέσα από την καρδιά μου. Δεν ήθελα να το τραγουδήσει ένας διάσημος καλλιτέχνης αλλά κάποιος που θα αγαπήσει το ειλικρινές του μήνυμα».

View this post on Instagram

A post shared by @badbunnypr

Το σημείο στο οποίο τραγουδά η Berlingeri λειτουργεί σαν πέρασμα στο δεύτερο μέρος του βίντεο, ένα μίνι ντοκιμαντέρ της ανεξάρτητης δημοσιογράφου Bianca Graulau με τον τίτλο Aquí Vive Gente για την πολιτική διαφθορά, την οικονομική κρίση και τα κοινωνικά θέματα που μετατρέπουν ολόκληρο το νησί σε θέρετρο για ξένους (κυρίως Αμερικανούς) που θέλουν να γλιτώσουν από τη βαριά φορολογία των χωρών τους. Είναι αποκαλυπτικό και θίγει ένα παγκόσμιο, ευαίσθητο θέμα με αιχμηρό τρόπο.

Η Graulau συνομιλεί με κατοίκους φτωχογειτονιών που αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους, τα οποία πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, και επισκέπτεται δημόσιες παραλίες που καταλήγουν ιδιωτικές πισίνες των πλουσίων.

Σε ένα άλλο σημείο στο ίδιο κομμάτι ο Benito αναφωνεί ειρωνικά «Ahora todos quieren ser latinos» (τώρα όλοι θέλουν να γίνουν Λατίνοι), αναφερόμενος στους μουσικούς που δεν έχουν καμία σχέση με το ρεγκετόν ‒μάλιστα, μπορεί να το έβριζαν στο παρελθόν‒, αλλά πλέον το έχουν αγκαλιάσει, προσπαθώντας απλά να ακολουθήσουν την τάση.

Ο Bad Bunny, αν μη τι άλλο, είναι ένας από τους καλλιτέχνες που συνέβαλαν στην απρόσμενη άνοδο του συγκεκριμένου είδους. Αυτήν τη στιγμή είναι, χωρίς ίχνος υπερβολής, ο πιο δημοφιλής μουσικός του πλανήτη. Το τελευταίο του άλμπουμ «Un verano sin ti» («Ένα καλοκαίρι χωρίς εσένα»), που βγήκε αρχές Μαΐου, μεσουρανεί ακόμη στo Billboard και μόνο καλοκαιρινό δεν το λες, όπως το προώθησε αρχικά, ως μια playlist που μπορείς να παίξεις σε μια παραλία.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου το «Verano» έγινε το μακροβιότερο Νο 1 άλμπουμ τα τελευταία πέντε χρόνια στα αμερικανικά τσαρτ, ένα ρεκόρ που διατηρούσε ο Drake με το «Views» από το 2016 ‒ μάλιστα το ξεπέρασε, μια και ο Benito μετράει δεκαεννιά εβδομάδες στην κορυφή. O δίσκος κάνει το ασύλληπτο νούμερο των 6,5 δισεκατομμυρίων plays μόνο στο Spotify, και τουλάχιστον έξι από τα τραγούδια του είναι τεράστια χιτ στο Τop 100.

View this post on Instagram

A post shared by @badbunnypr

Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης: τόσα plays δεν έχουν όλα τα υπόλοιπα άλμπουμ του 2021 και του 2022 μαζί (μέχρι τώρα), ενώ όλα μαζί τα άλμπουμ της Beyoncé (αν θεωρήσουμε την Beyoncé την πιο μεγάλη σταρ της Αμερικής αυτήν τη στιγμή) δεν έχουν ούτε τα μισά.

Το πρωτοφανές δεν είναι τα νούμερα που κάνει αλλά το ότι ούτε ένα κομμάτι του άλμπουμ δεν είναι στα αγγλικά. Ο Πορτορικανός σταρ τραγουδάει στα ισπανικά και με το δεύτερο ισπανόφωνο άλμπουμ, που ανεβαίνει στο Νο 1 των αμερικανικών τσαρτ (το πρώτο ήταν το επίσης δικό του «El ultimo tour del mundo»), γράφει ιστορία. Επιπλέον κάνει sold out συναυλίες σε στάδια στη Βόρεια Αμερική σε μια εποχή που δεν πουλάει κανείς – εκτός ίσως από τα κορεάτικα γκρουπ.

O Πορτορικανός έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή φρενίτιδα τα δύο τελευταία χρόνια, τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει περιοδικό της Αμερικής που να μην προσπαθεί να αναλύσει το φαινόμενο (στους «New York Times» έχουν κάνει δύο long stories σε έναν χρόνο) και έχει γίνει εξώφυλλο στην λατινοαμερικανική έκδοση της «Vogue», ενώ η πρόσφατη εμφάνισή του στο Met Gala ήταν γεγονός: φορούσε κάτι που έμοιαζε με σακί –τελικά ήταν φούστα– με την υπογραφή του Riccardo Tisci για τα Burberry και χτένισμα αλά Μαρία Αντουανέτα. Βέβαια, η εμφάνισή του στο Met Gala είναι μια υποσημείωση στην καριέρα αυτού του πολυσχιδούς καλλιτέχνη που όμοιο του στην ποπ μουσική είχαμε να συναντήσουμε δεκαετίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments