People

Ο Καίσαρας από την Επανομή

Ο Καίσαρας από την Επανομή

Πηγή Φωτογραφίας: paok,fr.gr

Το όνειρό του ήταν πιο μεγάλο: να μην εγκαταλείψει ποτέ τον δικέφαλο του Βορρά και τη Θεσσαλονίκη και η ιστορία να γράψει στο τέλος «σημαία του ΠΑΟΚ»

Βιάστηκε να αποχαιρετήσει ο Σταύρος Σαράφης, ο γεννημένος στην αγροτοπεριοχή της Επανομής, στη δύσκολη δεκαετία του ’50, την πόλη που λάτρεψε και συνεχώς μνημόνευε. Αγρότες οι γονείς του, αλλά έκαναν τα στραβά μάτια μπροστά στην έμφυτη κλίση του γιου τους, που λες και γεννήθηκε με το μαγικό «τόπι» κολλημένο στα πόδια. Με ανοιχτά μακεδονίτικα χαρακτηριστικά, με τα μαλλιά καστανόξανθα και ατίθασα, που του χάρισαν το παρατσούκλι «Καίσαρας» και με ένα βλέμμα ξυράφι για κάθε αντίπαλη εστία, υπογράφει, μόλις στα 13 του, δελτίο στην τοπική ομάδα της Επανομής, αλλά σύντομα αφήνει τα βορειοδυτικά προάστια της Θεσσαλονίκης για να μεταγραφεί στον ΠΑΟΚ. Είναι μόλις 17 ετών.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Heroesport (@heroesportgr)

Εκεί, χτίζει μαζί με άλλους, τον μεγάλο ΠΑΟΚ του ’70. Ο ίδιος έχει προσόντα μοναδικά, από αυτά που κάνουν έναν ποδοσφαιριστή κάτι περισσότερο από καλό: ηγέτη. Δεν είναι «πρώτο μπόι», αλλά αποδεικνύεται λίρα εκατό στις αερομαχίες, κάνοντας τους αντίπαλους αμυντικούς των μεγάλων ομάδων να αναγνωρίζουν τη μαχητικότητά του και τις απίστευτες κεφαλιές – γκολ. Αν και έχει μάλλον «βαρύ σώμα», αποδεικνύεται εκπληκτικά ευέλικτος, παίζοντας πάντα με τη μία και χωρίς ποτέ να γίνει, αργότερα, ο ευτραφής 70αρης.

Δεν είναι ποτέ επιθετικός περιοχής, το καθαρόαιμο φορ, αλλά μυρίζεται το γκολ από μακριά και παίρνει τις κατάλληλες τοποθετήσεις στις αντίπαλες περιοχές. Και πετυχαίνει πάνω από τριάντα γκολ, συμπληρώνοντας τον ιλιγγιώδη αριθμό των 358 (επισήμων) συμμετοχών, με τον δικέφαλο του βορρά στο στήθος, την ομάδα με την οποία συνδέθηκε και ταυτίσθηκε ολοκληρωτικά.

Ούτε μέρα δεν έλειψε από την αετοφωλιά της Τούμπας, νύχι – κρέας τού γίνεται η ασπρόμαυρη φανέλα του ΠΑΟΚ, με τον οποίο ζει κορυφαίες στιγμές και αναδεικνύεται, μαζί με τον Κούδα, ηγετική μορφή του. Κερδίζει τον γκραν γκινιόλ τελικό Κυπέλλου του ’72 απέναντι στον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, εκεί όπου όλα κρίθηκαν στα τελευταία δύο λεπτά. Κατακτά και πάλι την ίδια κούπα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, σε έναν τελικό που σπάει καρδιές, αφού κρίνεται οριακά στα πέναλτι.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη dieci_10_ (@dieci_10_)

Κορυφαία στιγμή, εκτός βέβαια από το ντεμπούτο με το εθνόσημο στο στήθος στα 19 του, το πρωτάθλημα του ’76 απέναντι στην ΑΕΚ, αυτήν την φορά. Το πρωτάθλημα που επί χρόνια προετοιμαζόταν να πάρει ο μεγάλος του Βορρά απέναντι στο τείχος που είχαν χτίσει οι τρεις μεγάλοι της Αθήνας. Σαν την πετρά που πετά ο πιτσιρικάς και κατεβάζει την απέναντι τζαμαρία.

Όνειρο του Σταύρου Σαράφη δεν ήταν ποτέ η ακριβή μεταγραφή σε κάποιον από τους τρεις μεγάλους του κέντρου. Το όνειρό του ήταν πιο μεγάλο: να μην εγκαταλείψει ποτέ τον δικέφαλο του Βορρά και τη Θεσσαλονίκη και η ιστορία να γράψει στο τέλος «σημαία του ΠΑΟΚ». Και τα κατάφερε, ο Καίσαρας από την Επανομή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments