Διεθνή

ΕΕ: Κυρώσεις στο Ιράν για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Προειδοποιεί και για τα drones στην Ουκρανία

ΕΕ: Κυρώσεις στο Ιράν για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Προειδοποιεί και για τα drones στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: anfenglish

Η ΕΕ επέβαλε σιερά κυρώσεων σε 11 Ιρανούς και τέσσερα θεσμικά όργανα, για τον ρόλο τους στην καταστολή των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini - Προειδοποιούν για ανάλογη κίνηση και για τα ιρανικά drones στην Ουκρανία

Αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν τη Δευτέρα κυρώσεις κατά του Ιράν λόγω της μεταφοράς ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, καθώς το μπλοκ συμφώνησε να δεσμεύσει ξεχωριστά περιουσιακά στοιχεία και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων από την Τεχεράνη.

Το Κίεβο ανέφερε μια σειρά από ρωσικές επιθέσεις με drones Shahed-136 ιρανικής κατασκευής τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη ευθύνεται για τις «δολοφονίες Ουκρανών».

Το Ιράν αρνείται ότι προμήθευε drones τη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει.

«Νομίζω ότι (οι νέες κυρώσεις) θα πρέπει να διευθετηθούν αμέσως», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Ούρμας Ρεϊνσάλου, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών του μπλοκ επρόκειτο να συζητήσουν τη μεταφορά ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία.

Ο Ρεϊνσάλου είπε ότι οι αναφορές του Κιέβου για την ιρανική προέλευση των drones θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, με τις κυρώσεις να λειτουργούν αποτρεπτικά για να δείξουν ότι “αυτό έχει συνέπειες”.

Η Γαλλία και η Γερμανία, αμφότερα τα μέρη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, έχουν επίσης ξεκαθαρίσει ότι πιστεύουν ότι είναι απαραίτητες νέες κυρώσεις σε σχέση με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ότι οι μεταφορές drones πρέπει να θεωρηθούν ως παραβίαση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η ΕΕ θα μπορούσε να προχωρήσει προς την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν για το θέμα, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που συμμετείχαν στην προετοιμασία των συνομιλιών μεταξύ των υπουργών, αν και δεν αναμένονταν λεπτομερείς αποφάσεις τη Δευτέρα. 

«Τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται προφανώς για να επιτεθούν στο κέντρο του Κιέβου, αυτό είναι μια θηριωδία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Τζέπε Κόφοντ κατά την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ζητώντας απάντηση.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι το μπλοκ θα αναζητήσει αδιάσειστα στοιχεία για τον ρόλο του Ιράν.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόσθεσαν 11 Ιρανούς και τέσσερα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της αστυνομίας ηθικής του Ιράν, στη λίστα απαγόρευσης ταξιδιών και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για το ρόλο τους στην καταστολή των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini.

Η Τεχεράνη λέει ότι τηρεί την τάξη κατά των ταραχοποιών που υποκινούνται από το εξωτερικό.

Οι πρόσθετες κυρώσεις της ΕΕ στο Ιράν δεν θα περιοριστούν στη μαύρη λίστα ορισμένων ατόμων εάν αποδειχθεί η εμπλοκή της Τεχεράνης στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments