Διεθνή

Εκκένωση αμάχων στη Χερσώνα

Εκκένωση αμάχων στη Χερσώνα

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Leo Correa/UKRAINETerritorialDefenseForces2

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα επίθεση της Ρωσίας στο νότιο τμήμα της Χερσώνας

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα επίθεση της Ρωσίας στο νότιο τμήμα της Χερσώνας, γεγονός που, αν επαληθευθεί, σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην πολεμική σύγκρουση, αφού οι πληροφορίες από χθες το βράδυ έκαναν λόγο για επικείμενη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι και διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι αποσύρονται από τη νότια περιοχή Χερσών της Ουκρανίας, δήλωσε ο διοικητής της Ρωσίας Βλαντιμίρ Σάλντο. 50-60.000 πολίτες θα εγκαταλείψουν τις τέσσερις πόλεις κοντά στον ποταμό Δνείπερο, βάσει ενός  σχεδίου οργανωμένου εκτοπισμού. Όλα τα ρωσικά διορισμένα τμήματα της Χερσώνας πιστεύεται ότι διασχίζουν, επίσης, τον ποταμό.

Η ρωσική τηλεόραση έδειξε πολλούς ανθρώπους να συγκεντρώνονται κοντά στο ποτάμι. Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσοι από αυτούς θα εκτοπιστούν, αλλά η μεταφορά ή η απέλαση αμάχων από κατοχική δύναμη, από κατεχόμενη περιοχή, θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Σημειώνουμε πως, το βράδυ της Δευτέρας, ο νέος Ρώσος διοικητής στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στη Χερσώνα και πως άλλος αξιωματούχος που εγκατέστησε η Ρωσία, ο Κιρίλ Στρεμούσωφ, προειδοποίησε τους κατοίκους της Χερσώνας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα εξαπολύσουν επιθέσεις στην πόλη, «στο πολύ εγγύς μέλλον».

Η Χερσώνα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο, μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε ένα τμήμα εδάφους και ώθησε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στον ποταμό Δνείπερο, τον μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης μετά τον Δούναβη και τον Βόλγα, που διασχίζει την Ουκρανία, την Λευκορωσία και την Ρωσία.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται τώρα ότι η Χερσώνα και τρεις άλλες περιοχές – το Ντόνετσκ, η Λουχάνσκ και η Ζαπορίζια – αποτελούν μέρος της Ρωσίας, αν και αυτό έχει αμφισβητηθεί διεθνώς,κυρίως λόγω του αντιδημοκρατικού τρόπου διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

Από την πλευρά του, ο Σ. Σουροβίκιν, ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, παραδέχτηκε, νωρίτερα, ότι οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο έδαφος.  Κατά τον Ρώσο στρατηγό, ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται, από χθες, να εκκενώσει αμάχους από την πόλη της Χερσώνας, η οποία έχει καταληφθεί από τη Μόσχα και βρίσκεται σε μία από τις τέσσερις περιοχές που η Ρωσία προσάρτησε παράνομα πριν από τρεις εβδομάδες.

«Ο ρωσικός στρατός θα εξασφαλίσει την ασφαλή εκκένωση των κατοίκων της Χερσώνας», είχε δηλώσει ο Σουροβίκιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, ενώ, παράλληλα, χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ δύσκολη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments