Διεθνή

Reuters: Η τουρκική αντιπολίτευση ακυρώνει τον νόμο Ερντογάν

Reuters: Η τουρκική αντιπολίτευση ακυρώνει τον νόμο Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg

Στην ταχύτερη δυνατή κατάργηση του νόμου περί «παραπληροφόρησης» κινείται η αντιπολίτευση στην Τουρκία. Υποστηρίζει ότι ο νόμος αποτελεί προσπάθεια φίμωσης των αντιπολιτευτικών φωνών εν όψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας υπέβαλε αίτηση στο ανώτατο δικαστήριο για να ακυρώσει ένα άρθρο που προστέθηκε στον ποινικό κώδικα που ορίζει φυλάκιση για διάδοση «παραπληροφόρησης» ως μέρος ενός νέου νόμου για τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε αξιωματούχος του κόμματος την Τρίτη.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), είχε υποσχεθεί νωρίτερα ότι το κόμμα του θα υποβάλει αίτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση του πλήρους νόμου για τα μέσα ενημέρωσης.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα και έγινε νόμος νωρίς την Τρίτη όταν δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα. Η κυβέρνηση λέει ότι στοχεύει να ρυθμίσει τις διαδικτυακές δημοσιεύσεις, να προστατεύσει τη χώρα και να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση.

Το άρθρο που προστέθηκε στον τουρκικό ποινικό κώδικα λέει ότι η διάδοση «παραπλανητικών πληροφοριών» με τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια ειρήνη είναι έγκλημα. Ο Ενγκίν Αλτάι, βουλευτής, είπε ότι το CHP υπέβαλε αίτηση για την ακύρωσή του.

«Η προσπάθεια των αυταρχικών καθεστώτων να καταπολεμήσουν τα fake news δεν οφείλεται στο πάθος τους για την πραγματικότητα ή την αλήθεια. Πηγάζει από την επιθυμία τους να αποκτήσουν το μονοπώλιο στον προσδιορισμό της αλήθειας», είπε, μιλώντας μετά την υποβολή της αίτησης.

Το κόμμα ζήτησε επίσης από το δικαστήριο να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου όσο προχωρά η υπόθεση, είπε.

Ο νόμος υποστηρίχθηκε από το κυβερνών Κόμμα AKP (AKP) του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τους εθνικιστές συμμάχους του, ενώ αντιτάχθηκαν από το CHP και άλλα κόμματα.

Ομάδες δικαιωμάτων και οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας είπαν ότι η αόριστη αναφορά του νόμου σε «ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες» μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά από τα δικαστήρια και να χρησιμοποιηθεί για να τιμωρήσει τους διαφωνούντες.

Το AKP έχει απορρίψει την κριτική και λέει ότι αντιτίθεται στη λογοκρισία, προσθέτοντας ότι ο νόμος στοχεύει να προστατεύσει όλους από ψευδείς κατηγορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια έρευνα του Reuters έδειξε πρόσφατα πώς η πίεση από τις αρχές και η αυτολογοκρισία μεταξύ των δημοσιογράφων έχουν μετατρέψει τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης σε μια σφιχτή αλυσίδα εντολών εγκεκριμένων από την κυβέρνηση πρωτοσέλιδων, ενώ τα μικρότερα ανεξάρτητα και αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των κανονιστικών κυρώσεων.

Το Altay του CHP επικαλέστηκε ένα tweet της διεύθυνσης επικοινωνιών της προεδρίας που ζητούσε από τους Τούρκους να αγνοήσουν δημοσιεύσεις που περιέχουν «παραπληροφόρηση» σχετικά με έκρηξη ναρκοπεδίου στη βόρεια Τουρκία την περασμένη εβδομάδα και να δώσουν προσοχή μόνο στις επίσημες δηλώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments