Οικονομία

Συντάξεις: Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2022 με μειωμένη σύνταξη

Συντάξεις: Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2022 με μειωμένη σύνταξη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Τέλος στις πρόωρες συντάξεις στο Δημόσιο βάζει διάταξη του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Τέλος στις πρόωρες συντάξεις στο Δημόσιο βάζει διάταξη του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου πριν από τα 62 έτη το παράθυρο μένει ανοιχτό έως τις 31/12/2022. Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2012, δηλαδή συμπληρώνουν έως τότε 25ετία, θα συνεχίσουν να έχουν μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2022 το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη, σύμφωνα με τα όρια ηλικίας που εφαρμόζονταν για αυτές τις κατηγορίες το 2021.

Αν και το περιθώριο χρόνου φαίνεται μικρό, η διάταξη ορίζει ρητά ότι όσοι από τους δημοσίους υπαλλήλους «πιάνουν» τα μειωμένα όρια εντός του τρέχοντος έτους, δεν χρειάζεται να βιαστούν, θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για πρόωρη συνταξιοδότηση οποτεδήποτε, ακόμη και από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και μετά.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους σύνταξης το διάστημα μεταξύ 2010 και 2012, δηλαδή είχαν κατά κανόνα ήδη 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας, διατηρούν το δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης εντός του 2022, σε ηλικία έως και 60 ετών, με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την έναρξη ισχύος του ασφαλιστικού νόμου 4336.

ΕΦΚΑ: Ποιοι θα λάβουν χαμηλότερη σύνταξη εάν παραγραφούν οι οφειλές τους

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου αναφέρθηκε σε κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο στη Βουλή. Ο υφυπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως: «Μια μεγάλη αλλαγή που έγινε την τελευταία δεκαετία ήταν η δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Έτσι τώρα, από την πρώτη στιγμή κιόλας έχουμε μια εικόνα του τι γίνεται και αμέσως τα ειδοποιητήρια φεύγουν.

Για το θέμα της παραγραφής ή μη των οφειλών, το σημαντικό είναι εάν όταν βεβαιώθηκε η οφειλή ήταν εντός της δεκαετίας, για παράδειγμα, έστω ότι κάποιος έχει μια οφειλή του 2008, αν αυτή η οφειλή έχει βεβαιωθεί το 2016, δηλαδή μέσα σε 8 χρόνια, από τη στιγμή την οποία δημιουργήθηκε, αυτή εξακολουθεί να πληρώνεται κανονικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments