Διεθνή

Πρώτες ανάσες για τις αγορές μετά την εκλογή Σούνακ

Πρώτες ανάσες για τις αγορές μετά την εκλογή Σούνακ

Πηγή Φωτογραφίας: telegraph/ap

 Η λίρα έχει αρχίσει να ανακτά τη δύναμή της έναντι του δολαρίου και τα επιτόκια του χρέους έχουν μειωθεί σημαντικά μετά και τον επίσημο διορισμό του

Κάτι φαίνεται να «πάλλει» εκ νέου στη Μεγάλη Βρετανία, μετά την ανάδειξη του Ρίσι Σούνακ στην ηγεσία των Τόρηδων και, συμμετρικά, της Κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Εξάλλου, η οικονομία και η διαφύλαξη της εσωκομματικής ενότητας φαίνεται να είναι τα δύο κρίσιμα πεδία, τα δύο επίδικα ζητήματα της θητείας Σούνακ που μόλις άρχισε.

Ο νέος Πρωθυπουργός, ο οποίος μόλις διορίστηκε από τον βασιλιά Κάρολο Γ’, σχημάτισε την Κυβέρνησή του με τα πρώτες θετικές ενδείξεις να φαίνονται στον ορίζοντα.

Προτεραιότητά του είναι η αποκατάσταση της «οικονομικής σταθερότητας». Στην πρώτη του ομιλία στην Ντάουνινγκ Στριτ, τόνισε, εξάλλου, την επικείμενη λήψη δύσκολων μέτρων, ιδιαίτερα για σε σχέση με το δημόσιο χρέος.

Η λίρα έχει αρχίσει να ανακτά τη δύναμή της έναντι του δολαρίου και τα επιτόκια του χρέους έχουν μειωθεί σημαντικά μετά και τον επίσημο διορισμό του. Παράλληλα, δεσμεύεται να συνεχίσει την πολιτική εξισορρόπησης των δημοσίων επενδύσεων μεταξύ του Λονδίνου και της υπόλοιπης χώρας, στοιχείο που σπουδαιολογεί και ο πρώην Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο ορισμός του Rishi ως επικεφαλής των Συντηρητικών και νέου Πρωθυπουργού έχει άμεση επίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η λίρα, η οποία υποχωρεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια έναντι του δολαρίου, έχει ανακάμψει κατά 2% έναντι του δολαρίου. Όσον αφορά, δε, το δημόσιο χρέος, τα δεκαετή επιτόκια αποπληρωμής του μειώθηκαν στο 3,6% μετά την άνοδο στο 5%, ύστερα από τις ανακοινώσεις του προϋπολογισμού της πρώην Πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs ξέρει πώς να «μιλήσει» σε επενδυτές, που ανησυχούν για τις δημοσιονομικές υπερβάσεις των κρατών, τα ομόλογα των οποίων αγοράζουν.

Βέβαια, είναι ακόμη εξαιρετικά νωρίς για να προβεί κανείς σε οριστικά συμπεράσματα και σε οριστικές αξιολογήσεις. Ο «αέρας» της αλαλαγής στο τιμόνι των Συντηρητικών και της Κυβέρνησης παίζει, και αυτός, τον ρόλο του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments