Διεθνή

Γκρίφιθς: «Σχετικά αισιόδοξος» για τη συμφωνία για τα σιτηρά ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ

Γκρίφιθς: «Σχετικά αισιόδοξος» για τη συμφωνία για τα σιτηρά ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ

Πηγή Φωτογραφίας: worledgrain

Ο Γκρίφιθς ταξίδεψε στη Μόσχα με την ανώτερη εμπορική αξιωματούχο του ΟΗΕ, Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, νωρίτερα αυτό το μήνα για συζητήσεις με Ρώσους αξιωματούχους σχετικά με τη συμφωνία

 Ο επικεφαλής της βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «σχετικά αισιόδοξος» για την παράταση και μετά τα μέσα Νοεμβρίου της συμφωνίας – τη μεσολάβηση του ΟΗΕ – που επέτρεπε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα .

Ο Γκρίφιθς ταξίδεψε στη Μόσχα με την ανώτερη εμπορική αξιωματούχο του ΟΗΕ, Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, νωρίτερα αυτό το μήνα για συζητήσεις με Ρώσους αξιωματούχους σχετικά με τη συμφωνία, η οποία στοχεύει επίσης να διευκολύνει τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.

Σύμφωνα με τη συμφωνία της 22ας Ιουλίου, η Ουκρανία μπόρεσε να επανεκκινήσει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες είχαν σταματήσει μετά τη ρωσική εισβολή.Η εξαγωγική συμφωνία της Ουκρανίας είχε αρχικά συμφωνηθεί για 120 ημέρες.

“Είμαστε πρόθυμοι να το δούμε άμεσα, τώρα. Είναι σημαντικό για την αγορά. Είναι σημαντικό για τη συνέχεια. Και εξακολουθώ να είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε. Δουλεύουμε σκληρά”, είπε ο Γκρίφιθς στους δημοσιογράφους .

Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για την παράταση της συμφωνίας για έως και ένα χρόνο και την ομαλή επιθεώρηση πλοίων από αξιωματούχους του ΟΗΕ, της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πρόσφατα ότι υπήρχε ανεκτέλεστο φορτίο περισσότερων από 150 πλοίων.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να ρίξουμε μια άλλη ματιά σε ορισμένες από αυτές (διαδικασίες) για να δούμε αν μπορεί να απλοποιηθούν με κάποιο τρόπο», είπε ο Γκρίφιθς.

Ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ πρότεινε επίσης ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επιδιώξει να επεκτείνει τη συμφωνία εξαγωγών για να συμπεριλάβει ένα άλλο λιμάνι: το Μικολάιβ.

Η Ρωσία επέκρινε τη συμφωνία, διαμαρτυρόμενη ότι οι δικές της εξαγωγές εξακολουθούν να εμποδίζονται και ότι δεν φτάνουν αρκετά ουκρανικά σιτηρά στις χώρες που έχουν ανάγκη. Η Μόσχα θα μπορούσε να αντιταχθεί στην παράταση του συμφώνου για τις εξαγωγές της Ουκρανίας πέρα ​​από τα τέλη Νοεμβρίου.

“Αυτή η συμφωνία υπογράφηκε από όλους τους ανθρώπους με βάση ότι είναι μια εμπορική επιχείρηση”, είπε ο Γκρίφιθς, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν εν γνώσει όλων. «Δεν προοριζόταν εκείνη την εποχή να είναι μια επιχείρηση που ήταν εξ ολοκλήρου ανθρωπιστική».

Είπε ότι η συμφωνία μείωσε τις τιμές, ενίσχυσε τις ποσότητες των εξαγωγών και βελτίωσε την εμπιστοσύνη, προσθέτοντας ότι η συμφωνία «κάνει αυτό που διαπραγματευτήκαμε και δεν νομίζω ότι κάποιος χρειάζεται να έχει καμία αμφιβολία για αυτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments