Διεθνή

Ζαχάροβα: «Μη αναστρέψιμες» οι συνέπειες της βρόμικης βόμβας

Ζαχάροβα: «Μη αναστρέψιμες» οι συνέπειες της βρόμικης βόμβας

Πηγή Φωτογραφίας: real.gr

Η Μόσχα προειδοποίησε απειλώντας αναφερόμενη σε τυχόν χρήση βρόμικη βόμβας. 

Η Μόσχα προειδοποίησε απειλώντας αναφερόμενη σε τυχόν χρήση βρόμικη βόμβας.  «Η Ρωσία καλεί τη Δύση να επηρεάσει την Ουκρανία για να εγκαταλείψει τα σχέδια πιθανής χρήσης “βρόμικης βόμβας” και πυρηνικού εκβιασμού», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Καλούμε τη Δύση να επηρεάσει τους Ουκρανούς προστατευομένους της για να εγκαταλείψουν αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όλα εκείνα τα βήματα, δραστηριότητες και ενέργειες που περιλαμβάνουν πυρηνικό εκβιασμό, καθώς όλα αυτά οδηγούν σε μη αναστρέψιμες συνέπειες και πιθανούς μαζικούς θανάτους αθώων πολιτών», είπε.

Η ακτινοβολία δεν έχει σύνορα, προειδοποίησε η Μαρία Ζαχάροβα. «Δεν χρειάζεται διαβατήρια, βίζα ή άδειες. Δεν μπορεί να επιβληθεί κυρώσεις και να αποτραπεί η διέλευση των συνόρων. Είναι πολύ πιο ύπουλη και δεν ζητά την άδεια κανενός να διεισδύσει οπουδήποτε και να επηρεάσει σε κρίσιμο βαθμό την υγεία των ανθρώπων», πρόσθεσε η αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής των Ρωσικών Δυνάμεων Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Προστασίας, Αντιστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ειδοποίησε τα στρατεύματά του να είναι έτοιμα να δράσουν «σε συνθήκες ραδιενεργού μόλυνσης» επειδή είχε λάβει πληροφορίες ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να πυροδοτήσει βρόμικη βόμβα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επίσης υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος βρόμικης βόμβας. Η Ρωσία έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τη Γαλλία για να προειδοποιήσει για την απειλή από την Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι δήλωσαν, ωστόσο, ότι δεν πιστεύουν τη Ρωσία.

Μήνυμα ΝΑΤΟ στη Ρωσία ότι είναι δικό της κατασκεύασμα η “βρώμικη βόμβα”

«Παράλογες» χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ τις «κατηγορίες» της Ρωσίας για σχέδια χρήσης «βρόμικης βόμβας» από την πλευρά της Ουκρανίας.

«Οι Σύμμαχοι απορρίπτουν αυτή την κατάφωρα ψευδή κατηγορία και η Ρωσία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ψευδείς προφάσεις για να κλιμακώσει κι άλλο τον πόλεμο» υπογράμμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Νικολάε Τσιούκα, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments