Διεθνή

Πετρελαϊκές εταιρείες: Τεράστια κέρδη από την εκτίναξη των τιμών

Πετρελαϊκές εταιρείες: Τεράστια κέρδη από την εκτίναξη των τιμών

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Τα αυξανόμενα κέρδη τροφοδοτούν την κριτική από ομάδες καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται

Οι παγκόσμιοι ενεργειακοί κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil Corp και Chevron Corp, σημείωσαν έναν ακόμη γύρο τεράστιων τριμηνιαίων κερδών, επωφελούμενοι από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των καυσίμων που ενίσχυσαν τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο και οδήγησαν σε νέες εκκλήσεις για περαιτέρω φορολόγηση του κλάδου.

Τα αυξανόμενα κέρδη τροφοδοτούν την κριτική από ομάδες καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τις εταιρείες πετρελαίου ότι δεν κάνουν περισσότερα για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, ενώ στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνονται οι πιέσεις για περαιτέρω  έκτακτη φορολόγηση στις ενεργειακές εταιρείες.

Η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ, ανέφερε έσοδα σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, αλλά και το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ της που είχε σημειωθεί το δεύτερο τρίμηνο. Και μάλιστα, τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά της Shell και της TotalEnergies με κέρδη τρίτου τριμήνου σχεδόν διπλάσια. Τα κέρδη της υποβοηθήθηκαν από την απόφασή της να διπλασιάσει τα ορυκτά καύσιμα, καθώς οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές στράφηκαν σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, μια πράξη για την οποία επικρίθηκε έντονα.

Η Chevron κέρδισε 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια , σχεδόν διπλασιάζοντας τα 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια από την ίδια περίοδο πέρυσι, με τη διοίκηση να τονίζει ότι ενισχύει το επενδυτικό της πλάνο.

Έντονη κριτική

Αμερικανοί βουλευτές κατηγορούν τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ότι δεν έκαναν περισσότερα για να αυξήσουν την παραγωγή πιο γρήγορα, ώστε να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος για τους καταναλωτές για τη θέρμανση των σπιτιών και την πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης. Η παγκόσμια παραγωγή της Chevron των 3,1 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boed) για όλο το 2022 μέχρι στιγμής είναι στην πραγματικότητα μειωμένη κατά περίπου 100.000 βαρέλια σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Την Παρασκευή, η νορβηγική Equinor σημείωσε κέρδη ρεκόρ, λόγω του ιστορικού υψηλού των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και η ιταλική Eni σχεδόν τριπλασίασε τα κέρδη της σε σχέση με ένα χρόνο πριν, κερδίζοντας 3,73 δισεκατομμύρια ευρώ (3,72 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τις ενεργειακές αγορές, μείωσε τη διαθεσιμότητα ενέργειας και αύξησε τις τιμές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor Anders Opedal.

Τα ισχυρά αποτελέσματα εκτός Ευρώπης ακολούθησαν τα κέρδη 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Shell που αναφέρθηκαν την Πέμπτη , φέρνοντάς την σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει το ρεκόρ της το 2008.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα θετικά αποτελέσματα της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου έρχονται σε αντίθεση με εκείνα των γιγάντων της τεχνολογίας. Όπως φαίνεται, τα εμπορεύματα που βγαίνουν από τις πετρελαιοπηγές, τα διυλιστήρια και τα εργοστάσια χημικών είναι πιο ανθεκτικά στον πληθωρισμό και την ύφεση από τα έσοδα εταιρειών όπως η Alphabet.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Exxon ξεπέρασε την μητρική του Facebook, Meta Platforms, σε κεφαλαιοποίηση και πλέον έχει επιστρέψει στις 10 top μετοχές του S&P 500, για πρώτη φορά από το 2019. Η μετοχή άγγιξε ιστορικό υψηλό αυτή την εβδομάδα και έχει εκτιναχθεί πάνω από 70% φέτος.

Με πληροφορίες από reuters/bloomberg

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments