Διεθνή

Ιράν: Οι φοιτητές αψηφούν το τελεσίγραφο – Οι αναταραχές εισέρχονται σε επικίνδυνη φάση

Ιράν: Οι φοιτητές αψηφούν το τελεσίγραφο  – Οι αναταραχές εισέρχονται σε επικίνδυνη φάση
Φοιτητές αψήφησαν το τελεσίγραφο των Φρουρών της Επανάστασης και αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα, ξυλοδαρμούς και πυροβολισμούς από την αστυνομία και την πολιτοφυλακή

Εβδομάδες διαδηλώσεων στο Ιράν εισήλθαν σε μια πιο βίαιη φάση την Κυριακή, καθώς φοιτητές αψήφησαν το τελεσίγραφο των Φρουρών της Επανάστασης και αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα, ξυλοδαρμούς και πυροβολισμούς από την αστυνομία και την πολιτοφυλακή, έδειξαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αντιπαραθέσεις σε δεκάδες πανεπιστήμια προκάλεσαν απειλή για σκληρότερη καταστολή την έβδομη εβδομάδα των διαδηλώσεων από τη στιγμή που η 22χρονη Mahsa Amini πέθανε αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής επειδή η ένδυση τη κρίθηκε ακατάλληλη.

Αυτό που ξεκίνησε ως οργή για τον θάνατο του Amini στις 16 Σεπτεμβρίου έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σκληρές προκλήσεις για τους κληρικούς από την επανάσταση του 1979, με ορισμένους διαδηλωτές να ζητούν το θάνατο του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν είπε στους διαδηλωτές ότι το Σάββατο θα είναι η τελευταία μέρα που θα βγουν στους δρόμους, η πιο σκληρή προειδοποίηση μέχρι τώρα από τις ιρανικές αρχές.

Ωστόσο, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μη επαληθεύσιμα από το Reuters, έδειξαν αντιπαραθέσεις μεταξύ φοιτητών και δυνάμεων της αστυνομίας ταραχών και των δυνάμεων Basij την Κυριακή σε πανεπιστήμια σε όλο το Ιράν.

Ένα βίντεο έδειξε ένα μέλος των δυνάμεων του Basij να πυροβολεί με όπλο από κοντινή απόσταση εναντίον φοιτητών που διαμαρτύρονταν σε παράρτημα του Πανεπιστημίου Azad στην Τεχεράνη. Πυροβολισμοί ακούστηκαν επίσης σε ένα βίντεο που κοινοποίησε η οργάνωση δικαιωμάτων HENGAW από διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Κουρδιστάν στο Σαναντάι.

Βίντεο από πανεπιστήμια σε ορισμένες άλλες πόλεις έδειξαν επίσης δυνάμεις του Basij να ανοίγουν πυρ εναντίον φοιτητών.

Σε όλη τη χώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να εμποδίσουν τους φοιτητές μέσα σε πανεπιστημιακά κτίρια, εκτοξεύοντας δακρυγόνα και χτυπώντας διαδηλωτές με ξύλα. Οι φοιτητές, οι οποίοι φαινόταν να είναι άοπλοι, απωθήθηκαν, με κάποιους να φωνάζουν «ατιμασμένος Μπασίζ χάσου» και «Θάνατος στον Χαμενεΐ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments