Διεθνή

Euronews: Οι Αμμοχωστιανοί του Λονδίνου κρατούν τη φλόγα αναμμένη

Euronews: Οι Αμμοχωστιανοί του Λονδίνου κρατούν τη φλόγα αναμμένη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο και η απόπειρα της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής αρχής να αλλάξουν το status quo στην Αμμόχωστο, έχουν σημάνει συναγερμό στην κυπριακή παροικία του Λονδίνου.

Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο και η απόπειρα της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής αρχής να αλλάξουν το status quo στην Αμμόχωστο, έχουν σημάνει συναγερμό στην κυπριακή παροικία του Λονδίνου.

Με πρωτοβουλία του Σύνδεσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου το κυπριακό ζήτημα και οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαρώσια, έφτασαν για ακόμα μια χρονιά έως το κέντρο λήψης αποφάσεων της βρετανικής πολιτικής, στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Η αίθουσα στο Ουεστμίνστερ ήταν κατάμεστη. Πρέσβεις και εκπρόσωποι πρεσβειών από 14 χώρες, επίλεκτα μέλη της παροικίας καθώς και μέλη της διακομματικής επιτροπής της βρετανικής βουλής για την Κύπρο έδωσαν το παρόν.

«Δεν τα παρατάμε, δεν υποχωρούμε, δεν ξεχνάμε, Θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί ώστε να πετύχουμε μια ειρηνική επανενωση του πανέμορφου νησιού της Κύπρου. Για αυτό τον λόγο είμαστε εδώ_», τόνισε στον χαιρετισμό του ο άλλοτε ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας.

Με θερμά λόγια για την Κύπρο μίλησε ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της βρετανικής βουλής για την Κύπρο (APPG) και πολύπειρος βουλευτής Σερ Ρότζερ Γκέιλ.

Για τις τελευταίες τουρκικές κινήσεις στην Αμμόχωστο ενημέρωσε τους Βρετανούς βουλευτές ο δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου.

«Εάν χαθεί η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου την οποία καλύπτουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και είναι το τελευταίο μέρος της κατεχόμενης Κύπρου το οποίο δεν έχει εποικιστεί και για το οποίο προνοούν τα ψηφίσματα ότι θα πρέπει να δωθεί πίσω στους νόμιμους κατοίκους της Αμμοχώστου κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αν παραβιάσουν και αυτό το status quo πλέον δεν υπάρχει θέμα εδαφικού. Με τί θα συζητούμε πλέον με την Τουρκία; Αυτό προσπαθούν να κάνουν, το είχαν σαν τελευταίο χαρτί και δυστυχώς θα είναι πολύ πιθανόν η ταφόπλακα του κυπριακού προβλήματος. Το οποίο σημαίνει ακριβώς ότι δεν θέλουν να λύσουν το κυπριακό», τόνισε ο δήμαρχος Αμμοχώστου.

Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος: «Να συγχαρώ ιδιαίτερα τον σύνδεσμό Αμμοχωστιανών Ηνωμένου Βασιλείου για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.  Είναι ενέργειες και πρωτοβουλίες οι οποίες βοηθούν, όσο κανένας δεν μπορεί να φανταστεί την προσπάθειά μας για διαφώτιση στο εξωτερικό αλλά και για την ενημέρωση των φίλων της Κύπρου για να συνεχίσουν να μας βοηθούν για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα», επισήμανε.

Για τον Σύνδεσμο Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας, το εμβληματικό «δεν ξεχνώ» δεν είναι ένα απλό σύνθημα. Αποτελεί μια διαρκή υπενθύμιση για συνέχιση του αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου.

Με δυναμικές κινητοποιήσεις στο Λονδίνο, με προώθηση ψηφισμάτων στην βρετανική βουλή αλλά και πρόσφατα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και με διαρκή παρακολούθηση με στόχο την αποτροπή ενεργειών της τουρκοκυπριακής πλευράς για αλλαγή του status quo στο νησί, ο πρόεδρος του συνδέσμου, Βασίλης Μαύρου καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να κρατήσει άσβεστη τη φλόγα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments