Διεθνή

“Καμπανάκι” ΔΟΕ σε Ευρώπη: Δράση τώρα για να μην ξεμείνει από φυσικό αέριο τον επόμενο χειμώνα

“Καμπανάκι” ΔΟΕ σε Ευρώπη: Δράση τώρα για να μην ξεμείνει από φυσικό αέριο τον επόμενο χειμώνα

Πηγή Φωτογραφίας: aa

Να μην εφησυχάζει εξαιτίας και του ήπιου καιρού προειδοποιεί την Ευρώπη ο επικεφαλής τους Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και να ξεκινήσει τις προετοιμασίες της για τον επόμενο χειμώνα ώστε να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο

Η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα για να αποφύγει έλλειψη φυσικού αερίου το επόμενο έτος, δεδομένης της απώλειας της ρωσικής προσφοράς και των προσδοκιών ότι η κινεζική ζήτηση θα αυξηθεί, δήλωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε να γεμίσει τις αποθήκες στο 95% πριν από τον φετινό χειμώνα, 5% ή 5 bcm πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, αλλά ο IEA είπε ότι η πρόκληση το επόμενο έτος είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη και ότι υπάρχει ο κίνδυνος που έχει οδηγήσει ο ήπιος καιρός σε μια αίσθηση εφησυχασμού.

«Κρουούμε τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επόμενο έτος», δήλωσε ο επικεφαλής του IEA Φατίχ Μπιρόλ στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση μιας έκθεσης για το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης της Ευρώπης για το 2023/24.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κενό έως και 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου κατά τη θερινή περίοδο της χαμηλότερης ζήτησης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αναπλήρωση των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου το 2023.

Ένα τέτοιο κενό θα μπορούσε να δει τις αποθήκες γεμάτες μόνο 65% πριν από τον επόμενο χειμώνα, αντί για ένα στοχευμένο επίπεδο 95%, είπε ο Μπιρόλ.

Οι κυβερνήσεις έπρεπε να επιταχύνουν τις βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση και στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αντλιών θερμότητας, μεταξύ άλλων μέτρων, είπε ο Μπιρόλ.

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τα επίπεδα αποθήκευσης μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης 2022/23 θα μπορούσαν να είναι «οπουδήποτε μεταξύ 5% και 35%», με αποτέλεσμα την έγχυση το καλοκαίρι του 2023 μεταξύ 60 bcm και 90 bcm, ανέφερε η IEA.

Ο εφοδιασμός, που έχει ήδη διαταραχθεί, θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος εάν σταματήσουν εντελώς οι ροές φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό, ενώ ο ανταγωνισμός για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), στο οποίο η Ευρώπη έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό φέτος, είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς αυξάνεται η κινεζική ζήτηση, ανέφερε η υπηρεσία.

Ενώ η ζήτηση από την Κίνα θα μπορούσε να καλύψει το 85% της αναμενόμενης αύξησης κατά 20 bcm στην παγκόσμια προσφορά LNG το 2023, η Ευρώπη θα έχει σχεδόν σίγουρα πολύ λιγότερο ρωσικό αέριο από φέτος.

Το 2022, οι προμήθειες φυσικού αερίου από ρωσικούς αγωγούς στην Ευρώπη ήταν 60 bcm για τους πρώτους 10 μήνες παρά τη μείωση των ροών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το 2023, κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθούν σε λιγότερο από το μισό αυτού του ποσού – και θα μπορούσαν να σταματήσουν εντελώς», ανέφερε η IEA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments