Διεθνή

Ο Στόλτενμπεργκ, και ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας για το Αιγαίο

Ο Στόλτενμπεργκ, και ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας για το Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: spiegel/eurokinissi/nato

Σε επίλυση των διαφορών της Ελλάδας με την Τουρκία κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ

Σε επίλυση των διαφορών της Ελλάδας με την Τουρκία κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, από τη γειτονική χώρα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη για την ενδεχόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Την εν λόγω δήλωση έκανε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber και ο (απερχόμενος) γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τόνισε συγκεκριμένα ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύτιμες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ. Ήδη εργαζόμαστε μαζί σε πολλά πλαίσια για την κοινή μας ασφάλεια και άμυνα. Έχουμε ήδη καθημερινή συνεργασία εντός του ΝΑΤΟ και είναι χώρες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ δίπλα – δίπλα. Φυσικά θα υπάρξουν διαφορές απόψεων. Αναμένω από τις δύο χώρες να επιλύσουν αυτές τις διαφορές σε πνεύμα καλής συνεργασίας και συμμαχίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να μειωθούν οι εντάσεις και να επιλυθούν αυτές οι διαφορές απόψεων».

Υπενθυμίζεται ότι, για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν αρκετές ή πολλές διαφορές, αλλά μόνο μία διαφορά, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει και ο σημερινός Πρωθυπουργός της Χώρας μας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επαναλαμβάνει τη σταθερή ελληνική θέση, ότι πρόκειται για τη διαφορά αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον Γενς Στόλτενμπργκ και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο την ένταξη στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Με βάση τις δηλώσεις και τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, η Φινλανδία δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το πιο κρίσιμο «αγκάθι» φαίνεται να το αντιμετωπίζει η σουηδική πλευρά. Η σκανδιναβική χώρα έχει 100.000 κατοίκους κουρδικής καταγωγής. Όλοι αυτοί θεωρούνται από την Άγκυρα ως «τρομοκράτες». Πρόκειται, δηλαδή, για ανθρώπους, η δράση των οποίων προκαλεί τρόμο στους συνανθρώπους του.

Ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα τρομοκρατίας, ο Τούρκος Πρόεδρος επιμένει ότι το ζήτημα των Κούρδων «τρομοκρατών» πρέπει να παταχθεί. Το έθεσε, ως λέγεται και γράφεται, επιτακτικά το ζήτημα της κουρδικής «τρομοκρατίας» και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που έγινε στη  Μαδρίτη και η οποία κατέληξε στο κοινό μνημόνιο μεταξύ των τριών χωρών, με την παρουσία του εμφορούμενου από φιλειρηνικά αισθήματα κ. Στόλτενμπεργκ.

Εδώ και λίγες ώρες, διακινείται η άποψη ότι ο λαοπρόβλητος Τούρκος Πρόεδρος υποχωρεί, αλλά ζητεί ανταλλάγματα, με τη λεγόμενη «αραβική» του όρου έννοια. Σε ελληνικό φόντο. Μάλλον, όμως, ανακριβές και φιλύποπτο, αν όχι καχύποπτο το σενάριο.

Το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να παρέχει τις καλές του υπηρεσίες. Μια απλή ανάγνωση των υποχρεώσεων και των αρμοδιοτήτων αρκεί ως προς αυτό το ενδεχόμενο, καθόσον ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ «έχει την εξουσία να προτείνει θέματα προς συζήτηση και να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες σε περίπτωση διαφωνιών μεταξύ των χωρών μελών. Λειτουργεί ως διευκολυντής, διευθύνοντας και καθοδηγώντας τη διαδικασία οικοδόμησης συναίνεσης και λήψης αποφάσεων σε όλη τη Συμμαχία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments