Πολιτική

Υπουργείο Εξωτερικών: Παράνομη και καταχρηστική η απαγόρευση εισόδου Τζιτζικώστα

Υπουργείο Εξωτερικών: Παράνομη και καταχρηστική η απαγόρευση εισόδου Τζιτζικώστα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Κάλεσε, τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δώσουν άμεσα εξηγήσεις ενώ αναφέρθηκε σε απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Την καταδίκη της έσπευσε να εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση μετά το αδιανόητο περιστατικό απαγόρευσης εισόδου του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, στην Τουρκία, για να συμμετάσχει με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της επιτροπής των περιφερειών και του προέδρου της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM  στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.  Επρόκειτο για την πρώτη του επίσκεψή του στη γειτονική χώρα με ευρωπαϊκή διότητα.  Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε συγκεκριμένα λόγο για παράνομη και καταχρηστική κράτηση.

Κάλεσε, την ίδια στιγμή, τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δώσουν άμεσα εξηγήσεις ενώ αναφέρθηκε σε απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών 

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα. Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία απαγόρευσε την είσοδο στη Σμύρνη στον Απόστολο Τζιτζικώστα

Την είσοδο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη απαγόρευσαν οι τουρκικές αρχές, χωρίς μάλιστα, έως αυτή την ώρα να αιτιολογήσουν τη στάση τους. Ο κ. Τζιτζικώστας έφτασε στη Σμύρνη, με το πλοίο από τη Θεσσαλονίκη, περίπου στις 11.30 σήμερα το πρωί προκειμένου να προεδρεύσει στη σύνοδο της ευρωμεσογειακής επιτροπής ARNEM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ο κ. Τζιτζικώστας είναι Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και μετέβη στην Τουρκία υπό αυτή την ιδιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως και πριν από λίγο, τουλάχιστον, οι τουρκικές αρχές δεν είχαν εξηγήσει την άρνησή τους, ενώ στην υπόθεση έχουν εμπλακεί πλέον τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όργανο μετά την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο), όσο και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας, πάντως, φέρεται αποφασισμένος να επιστρέψει στην Ελλάδα είτε αλλάξει στάση η Τουρκία απέναντί του, είτε όχι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments