Nέα της αγοράς

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αδειάζει ο κουμπαράς… των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αδειάζει ο κουμπαράς… των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πόρους 1,9 δισ. ευρώ επιδιώκει να αντλήσει η κυβέρνηση - Βουτιά άνω του 50% των εσόδων από τον μηχανισμό ανάκτησης στους ηλεκτροπαραγωγούς

Αδειάζει ο κουμπαράς… των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας με τον μηχανισμό ανάκτησης μέρους των εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς να μην αποδίδει τους αναμενόμενους πόρους, ενώ την ίδια στιγμή τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού για να τσοντάρει… στις ενισχύσεις στερεύουν επικίνδυνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο περιβόητος μηχανισμός που εφάρμοσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου έδωσε λιγότερα έσοδα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Ήταν μειωμένα πάνω από 50%. Τον Σεπτέμβριο είχαν συγκεντρωθεί 570,8 εκ. ευρώ, ενώ τον περασμένο μήνα 252,8 εκ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου έχει εξαπολύσει ένα μπαράζ άγριας φορολόγησης των εταιρειών ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή περνά και αποφάσεις αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, βάζοντας ουσιαστικά το χέρι στη μία τσέπη… των καταναλωτών και αφαιρώντας μέρος των επιδοτήσεων που τους δίνει από την άλλη…

Πιο συγκεκριμένα με δύο παρεμβάσεις πυροδοτεί κρυφές ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η πρώτη έχει να κάνει με την αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Με διατάξεις σε πρόσφατο νόμο ανάβει το πράσινο φως για την έκδοση απόφασης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να αυξηθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ. Η επιβάρυνση των καταναλωτών εκτιμάται σε 300 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα συγκεντρωθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χορήγηση των επιδοτήσεων.

Η δεύτερη απόφαση έχει να κάνει με την επιβολής τέλους τέλος 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εκτιμήσεις θέλουν να εισπράττονται περί τα 400 εκ. ευρώ ετησίως. Οι προβλέψεις θέλουν τις εταιρείες να μετακυλίουν αυτό το κόστος στην κατανάλωση, δηλαδή στους λογαριασμούς

Την ίδια στιγμή ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων στην ηλεκτροπαραγωγή από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο έχει δώσει για επιδοτήσεις ποσό άνω των 2 δις. ευρώ. Από δημοπρασίες ρύπων, ΥΚΩ και ΑΠΕ έχουν διατεθεί περί τα 2,5 δις. ευρώ από την αρχή της χρονιάς, ενώ γύρω στα 2,3 δις. ευρώ έχουν δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συνολικά στο τέλος του έτους, πλην των προαναφερόμενων νέων φορολογικών μέτρων, θα δοθούν επιδοτήσεις συνολικού ύψους 7 δις. ευρώ.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την πορεία των τιμών ενέργειας στο μέλλον καθώς παραμένει άγνωστη η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, όπως επίσης και το αν τον επόμενο χειμώνα θα διατηρηθεί η επάρκεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να καθορίσουν και την πορεία των επιδοτήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments