Κόσμος

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Τοποτηρητής του θρόνου αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας (7/11) ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εκοιμήθη σήμερα στις 06.45 το πρωί στο διαμέρισμά του στην Αρχιεπισκοπή, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντας μάχη με το καρκίνο.

Με το θάνατο του Αρχιεπισκόπου τοποτηρητής του θρόνου αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ (κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου) γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της επαρχίας Πάφου. Αμέσως μετά τη φοίτησή του στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εισήχθη ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου, ενώ στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου, από όπου και αποφοίτησε το 1963. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος.

Το 1968, ο Χρυσόστομος Β’ μεταβαίνει για σπουδές στην Αθήνα και φοιτά στη Θεολογική Σχολή, απ’ όπου αποφοίτησε το 1972.Τον Οκτώβριου του ίδιου έτους, εκλέγεται ομόφωνα ηγούμενος της Μονής του Αγίου Νεοφύτου. Ακολούθως, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’. Τον Φεβρουάριο του 1978 εξελέγη δια βοής, Μητροπολίτης Πάφου.

Έπειτα από τη μακροχρόνια και μη αναστρέψιμη ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’ συνήλθε Διευρυμένη Σύνοδος υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ελβετία το Μαϊο του 2006, η οποία κήρυξε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου σε χηρεία. Έτσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 5 Νοεμβρίου του ίδιου έτους με την εκλογή του Χρυσοστόμου Β’. Η ενθρόνισή του έγινε στις 12 Νοεμβρίου και όπως αναφέρθηκε τότε από τα ΜΜΕ, ήταν ο μοναδικός αρχιεπίσκοπος Κύπρου, που τέλεσε την κηδεία αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Με πληροφορίες από philenews.com

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments