Διεθνή

Ρον ντε Σάντις – Ν. Τραμπ: Η άλλη μονομαχία των εκλογών

Ρον ντε Σάντις – Ν. Τραμπ: Η άλλη μονομαχία των εκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO/skai/real/Bloomberg

Καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές διεξάγονται σε ελάχιστες ώρες, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στραμμένο το βλέμμα του και προς το εσωτερικό του κόμματος

Καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές διεξάγονται σε ελάχιστες ώρες, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στραμμένο το βλέμμα του και προς το εσωτερικό του κόμματος, όπου τη θέση του επίδοξου υποψηφίου για τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024 κατέχει ο 44χρονος κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις.

Ο άλλοτε εκλεκτός του Τραμπ είναι αναμφίβολα ο μεγαλύτερος εσωκομματικός πονοκέφαλος που αντιμετωπίζει, αφού σε σημαίνοντες κύκλους του κόμματος προβάλλει ως ο επόμενος υποψήφιος για να επαναφέρει τους Ρεπουμπλικάνους στην πολιτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η πολιτική φυσιογνωμία του Ρον ντε Σάντις παρουσιάζει ορισμένες βασικές διαφορές από την πολιτική ιδιοπροσωπία του Τραμπ.

Ο ντε Σάντις προέρχεται από το χώρο της επιστήμης, με στέρεες γνώσεις Ιστορίας, την οποία σπουδάζει, πριν λάβει το δεύτερο πτυχίο του στα Νομικά.

Το θεμελιώδες διαφοροποιητικό στοιχείο είναι ο σαφώς πιο προγραμματικός του λόγος από τον αντίστοιχο του Τραμπ. Προσέρχεται στο δημόσιο διάλογο, έχοντας εντρυφήσει προηγουμένως στις λεπτομέρειες του εκάστοτε φακέλου. Ακόμη και όταν πρόκειται για την πλέον εξειδικευμένη θεματική, ο ντε Σάντις γνωρίζει να την ανάγει και στα ιδεολογικά της συμφραζόμενα, να την εντάσσει σε αυτά και έτσι, να εκφέρει έναν πολιτικό λόγο σαφώς ελκυστικό και σίγουρα πιο σφριγηλό.

Υπέρ αυτής της γενικής αποτίμησης του πολιτικού προφίλ του εσωκομματικού προφίλ του Ρον ντε Σάντις συνηγορεί και η ταχύτατη πολιτική δυναμική, που έχει η προσωπικότητά του. Το 2012, εκλέγεται, σε ηλικία 34 χρονών, βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων. Μετά έξι έτη, γίνεται κυβερνήτης της Φλόριντα και, εδώ και δύο χρόνια, έχει γίνει το alter ego του Τραμπ, το αντίπαλο δέος του πάμπλουτου επιχειρηματία.

Η δεύτερη βασική διαφορά του από τον Τραμπ είναι ότι αποφεύγει τη συνεχή αναφορά σε σκάνδαλα, δεν επιθυμεί να υψώνει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης σε σκανδαλολογίες και εμφανίζεται σαφώς πιο συγκρατημένος από τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια τρίτη διαφορά που έχει αρχίσει να διαγράφεται στον πολιτικό ορίζοντα, έχει να κάνει με τη στάση που ο κυβερνήτης της Φλόριντα τηρεί στα εθνικά θέματα και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Στα πεδία αυτά, ο νε Σάντις εμφανίζεται λιγότερο αδιάλλακτος, παρά το γεγονός ότι η προσέγγισή του παραμένει αυστηρά εθνοκεντρική. Η διαφορά αυτή αποτυπώθηκε και κατά τους πρώτους μήνες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν υποστήριξε αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε αντιδιαστολή προς τον πρώην πρόεδρο που εκφράστηκε υπέρ της ανάγκης σύναψης μιας συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία.

Ωστόσο, ο ντε Σάντις υιοθετεί την ιδεολογική πλατφόρμα και την πολιτική ατζέντα που προβάλλουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Έχει ενστερνιστεί πολλά πολιτικά επιχειρήματα, που κινούνται σαφώς πέραν της δεξιάς, στο εσωτερικό της σύγχρονης υπερσυντηρητικής ακροδεξιάς.

Ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη γραμμή του Ν. Τραμπ για την άμεση και πληρέστερη αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ, θεωρεί ως σκόπιμη παραπληροφόρηση όσα διακινούνται εδώ και πολλά χρόνια για την ανάγκη μείωσης των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ δεν παραλείπει να καταφέρεται εναντίον του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θέσπισε ο Μπάρακ Ομπάμα, το λεγόμενο Obamacare.

Μάλιστα, κατά καιρούς, έχει υιοθετήσει καινοφανείς απόψεις, που, όμως, του αποφέρουν αξιοσημείωτη πολιτική αναγνώριση.

Έχει απαγορεύσει, επί παραδείγματι, την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία κατά τη διάρκεια των διαδοχικών κυμάτων της πανδημικής κρίσης της covid – 19 και έχει απαγορεύσει στα σχολεία να διδάσκεται η «Κριτική Φυλετική Θεωρία», που διδάσκει ότι η θεωρία περί διαφορετικών ανθρωπίνων φυλών δεν πρέπει να προσλαμβάνει απόλυτους ιδεολογικούς χαρακτήρες, σε αντίθεση προς τον ντε Σάντις, ο οποίος υποστηρίζει πως η ανισότητα ανάμεσα στις φυλές είναι συστημική και, κατ’ επέκταση, έχει εγγενή χαρακτήρα.

Ο ντε Σάντις δεν εντάσσεται εντούτοις στη λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» των Ρεπουμπλικάνων. Επιχειρεί να εκφράσει πολιτικά ευρύτερα τμήματα της εκλογικής και κοινωνικής βάσης των Ρεπουμπλικάνων. Έως τώρα, έχει καταφέρει να διεισδύσει με τον πολιτικό του λόγο και το πολιτικό του ύφος σε αυτά, αλλά θα χρειαστεί να διανύσει αρκετά ακόμη μέτρα εσωκομματικής απόστασης προκειμένου να φθάσει σε «απόσταση βολής» από τον Τραμπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments