Πολιτική

Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Ο τουρκικός αναθεωρητισμός απαντιέται ήδη από τη χώρα μας

Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Ο τουρκικός αναθεωρητισμός απαντιέται ήδη από τη χώρα μας

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ

Στα ελληνοτουρκικά και τον τουρκικό αναθεωρητισμό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός

Στα ελληνοτουρκικά και τον τουρκικό αναθεωρητισμό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στον ΑΝΤ1. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας απαντιέται ήδη από τη χώρα μας.

Ολόκληρος ο διάλογος

Νίκος Χατζηνικολάου: Ο χρόνος του δελτίου είναι περιορισμένος. Θέλω να προλάβουμε να κουβεντιάσουμε για τα εθνικά θέματα. Μάλλον πριν πάω στα 12 μίλια, που το ζητά πλέον η αντιπολίτευση, θέλω να σας ρωτήσω αν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία. Γιατί άκουσα τον κ. Erdoğan, τον Τούρκο Πρόεδρο, να λέει ότι οι νέοι πύραυλοι του φτάνουν μέχρι την Αθήνα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω μιλήσει πολλές φορές για την επιλογή μου να μην μπω σε μία καθημερινή φραστική αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Erdoğan και όλα όσα καταμαρτυρά στην πατρίδα μας.

Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας με απόλυτα στιβαρότητα και σαφήνεια σε όλα τα διεθνή fora και ο ίδιος είχα την ευκαιρία να τα πω στον κ. Erdoğan όταν βρεθήκαμε στην Πράγα. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια εσωτερική διάσταση της τουρκικής απειλής. Έχει να κάνει με τις τουρκικές εκλογές, την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, την ανάγκη του κ. Erdoğan να αλλάξει την ατζέντα. Υπάρχει, όμως, και ένας τουρκικός αναθεωρητισμός ο οποίος θα απαντηθεί από την χώρα μας, απαντιέται ήδη, με απόλυτη αυστηρότητα και συνέπεια…

Νίκος Χατζηνικολάου: Δώδεκα ναυτικά μίλια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω σε αυτό. Προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο. Χτίσιμο διεθνών συμμαχιών. Υπογραφή διεθνών συμφωνιών, όπως αυτές που έχουμε υπογράψει. Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Το έχουμε ήδη κάνει στο Ιόνιο. Όταν και όπου το κρίνουμε, τη στιγμή που θα το κρίνουμε.

Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο για αυτό. Θα επισημάνω μόνο ότι όλοι αυτοί οι οποίοι μας ασκούν κριτική γιατί δεν κάνουμε κάτι τώρα το οποίο ενδεχομένως να κάνουμε στο μέλλον, ποτέ δεν το έχουμε αποκλείσει, είναι οι ίδιοι οι οποίοι κυβερνούσαν 4,5 χρόνια και δεν έκαναν απολύτως τίποτα όταν είχαν την δυνατότητα να το κάνουν. Και σε ποιον…

Νίκος Χατζηνικολάου: Δεν είναι καλή στιγμή τώρα; Το ρωτώ κυρίως λόγω του τουρκολιβυκού παράνομου μνημονίου λένε πολλοί ότι αυτό θα ήταν η καλύτερη απάντηση, τα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλες οι επιλογές αυτή την στιγμή βρίσκονται στο τραπέζι. Όμως, μιας και με ρωτήσατε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, εκτός από την καταγγελία του σε όλα τα διεθνή fora -και δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να αναγνωρίζει το παράνομο αυτό «μνημόνιο», πέραν ενός τμήματος της λιβυκής κυβέρνησης- εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη. Διότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης.

Αλλά αυτό προϋποθέτει στην τελική του κατάληξη την οριοθέτηση, μια οριστική συμφωνία.

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως ακούω συνεχώς την Τουρκία να προαναγγέλλει έρευνες για υδρογονάνθρακες. Εμείς κάνουμε τίποτα, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil.

Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες.

Νίκος Χατζηνικολάου: Άμεσα, τώρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τις επόμενες μέρες.

Νίκος Χατζηνικολάου: Αλεξανδρούπολη. Ενοχλεί πολύ την Τουρκία. Διαβάζω σήμερα στα «Νέα» ότι η πώληση του λιμανιού ματαιώνεται. Γιατί; Είναι αληθές;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, η πληροφορία αυτή είναι ακριβής. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ πολύ περισσότερο γιατί στην παρούσα συγκυρία δεν βλέπαμε το λόγο να πουληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments