Ελλάδα

Ακυρώνεται ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – Οι λόγοι

Ακυρώνεται ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – Οι λόγοι

Πηγή Φωτογραφίας: Evros News

Τέσσερις επενδυτές είχαν επιλεγεί πέρυσι για την πώληση.

Ακυρώνεται ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες διασταύρωσε το MR και επιβεβαίωσε σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι το λιμάνι θα πρέπει να παραμείνει κρατικό, ως ένα περιουσιακό στοιχείο πολύ πολύτιμο για να το εγκαταλείψει.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μιλούσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε ότι «οι γεωπολιτικές εξελίξεις» προκάλεσαν την επανεξέταση της συμφωνίας για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εγκατάστασης σε ιδιώτες επενδυτές.

Η Αλεξανδρούπολη, που βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος για την κεντρική Ευρώπη.

Υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην εγκατάσταση, κομβικής σημασίας για την Ευρώπη που αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση από τη μείωση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ενώ λειτουργεί και ως βάση ανεφοδιασμού των νατοϊκών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη και εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Αλεξανδρούπολη έχει τόσο μεγάλη στρατηγική, γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για τη χώρα μας που πρέπει να παραμείνει υπό τη δικαιοδοσία του ελληνικού δημοσίου», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έλαβε τον Σεπτέμβριο δύο δεσμευτικές προσφορές για το 67% των μετοχών του λιμανιού. Τέσσερις επενδυτές είχαν επιλεγεί πέρυσι για την πώληση.

Οι υποψήφιοι ήταν η Quintana Infrastructure and Development μέσω της Liberty Port Holdings Single Member και η International Port Investments Alexandroupolis, μια κοινοπραξία της Black Summit Financial Group, της Euroports, του EFA Group και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οι σχετικές ανακοινώσεις από το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να γίνουν προς τα τέλη της εβδομάδας, καθώς ο διαγωνισμός για το λιμάνι ακυρώνεται για γεωστρατηγικούς λόγους.

Η γεωστρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει προσλάβει τα τελευταία χρόνια κρίσιμη γεωπολιτική σημασία, που ενισχύθηκε περαιτέρω μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας – MDCA) και το χρησιμοποιούν έτσι αμερικανικές και συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα, στα ανοιχτά του λιμανιού αναπτύσσεται ο υπεράκτιος τερματικός σταθμός επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) από την Gastrade.Επιπλέον, στην περιοχή επιδιώκεται η χωροθέτηση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού με καύσιμο το φυσικό αέριο από κοινοπραξία της ∆ΕΗ, της ∆ΕΠΑ και του ομίλου Κοπελούζου. Ο τελευταίος συμμετέχει και στην Gastrade αλλά και σε κοινοπραξία που συμμετείχε στον διαγωνισμό, αλλά τελικά δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για το λιμάνι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments