Διεθνή

Κόσοβο: Άρχισε η αντικατάσταση των Σέρβων βουλευτών

Κόσοβο: Άρχισε η αντικατάσταση των Σέρβων βουλευτών

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έλαβε αίτημα από την πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Βγιόσα Οσμάνι, να προτείνει τα ονόματα που θα αντικαταστήσουν τους βουλευτές της Σερβικής Λίστας, οι οποίοι παραιτήθηκαν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κόσοβο, όπου οι Σέρβοι βουλευτές που αποχώρησαν από τα δημόσια αξιώματα δηλώνουν ότι δεν είναι ακόμη να αναλάβουν εκ νέου καθήκοντα και οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου απαντούν ότι προχωρούν στην αντικατάστασή τους.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έλαβε αίτημα από την πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Βγιόσα Οσμάνι, να προτείνει τα ονόματα που θα αντικαταστήσουν τους βουλευτές της Σερβικής Λίστας, οι οποίοι παραιτήθηκαν.

Οι δέκα βουλευτές της Σερβικής Λίστας, μαζί με άλλους Σέρβους αξιωματούχους στους θεσμούς στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, παραιτήθηκαν ως ένδειξη δυσαρέσκειας για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να εφαρμόσει το σχέδιο για την επαναταξινόμηση αυτοκινήτων με σερβική άδεια – το γνωστό ζήτημα των πινακίδων.

Βασιζόμενη στον νόμο για τις γενικές εκλογές, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα προετοιμάσει τη σύσταση εντός της νόμιμης προθεσμίας των πέντε εργάσιμων ημερών από τη στιγμή της παραλαβής του αιτήματος.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες, οι παραιτηθέντες βουλευτές πρέπει να αντικατασταθούν με τα επόμενα ονόματα στη λίστα για βουλευτές της Σερβικής Λίστας – του βασικού κόμματος των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

Όταν οι βουλευτές της Σερβικής Λίστας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ο επικεφαλής της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου είχε τονίσει ότι το έργο αυτού του θεσμού δεν κινδυνεύει.

Οι Σέρβοι φαίνεται ότι υποτίμησαν τη δήλωση αυτή και τη λογική που διέπει τους συνταγματικούς θεσμούς της χώρας, με συνέπεια να πυκνώνουν οι φωνές μεταξύ των Σέρβων περί προσχεδιασμένου αποκλεισμού τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι όμως αληθές ότι οι Κοσοβάροι κινήθηκαν στο γράμμα και το πνεύμα της υφιστάμενης νομοθεσίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments