Διεθνή

Τουρκία: Ο ΟΗΕ ζητά την απελευθέρωση της επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου

Τουρκία: Ο ΟΗΕ ζητά την απελευθέρωση της επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου

Πηγή Φωτογραφίας: trthaber

Η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί  προφυλακίστηκε τον περασμένο μήνα με την κατηγορία της «διάδοσης προπαγάνδας τρομοκρατικών ομάδων» - Είχε ζητήσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν την Άγκυρα να απελευθερώσει την επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της Τουρκίας, η οποία συνελήφθη, αφού ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό.

Η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί  προφυλακίστηκε τον περασμένο μήνα με την κατηγορία της «διάδοσης προπαγάνδας τρομοκρατικών ομάδων». Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων είπαν ότι αυτό είχε σκοπό να τη φιμώσει.

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε σθεναρά τις κατηγορίες που απηύθυνε προειδοποίηση σε ΜΜΕ φιλικά προς το PKK ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον οποιουδήποτε κάνει τέτοιους ισχυρισμούς.

Πέντε ειδικοί εισηγητές από τις Ειδικές Διαδικασίες του ΟΗΕ του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσαν την Τρίτη ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να εκφοβίσει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να απελευθερώσει την Φιντζαντζί .

«Έχουμε τεκμηριώσει πολλές περιπτώσεις όπου η αντιτρομοκρατική νομοθεσία και άλλες ποινικές διατάξεις έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρενόχληση, τη σύλληψη, και την καταδίκη παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου της Δρ Φιντζαντζί , για ψευδείς λόγους», ανέφεραν.

“Η ικανότητα των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ιατρών να λένε την αλήθεια στην εξουσία πρέπει να προστατευθεί. Ο ρόλος τους στην αποκάλυψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους των δημοκρατικών κοινωνιών”, πρόσθεσαν.

Οι Διεθνείς Ιατροί για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW), που αντιπροσωπεύουν γιατρούς και εκστρατείες για την πρόληψη της ένοπλης βίας, δημοσίευσαν μια έκθεση τον περασμένο μήνα ζητώντας ανεξάρτητη διερεύνηση πιθανών παραβιάσεων της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα του 1997 από τον τουρκικό στρατό.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας και ανώτατοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ χημικά όπλα στις επιχειρήσεις τους εναντίον Κούρδων μαχητών.

Το PKK ξεκίνησε μια εξέγερση κατά του τουρκικού κράτους το 1984 και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση. Έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments