Οδηγός

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν την επιστροφή όλου του ποσού

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν την επιστροφή όλου του ποσού

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Σε επανέλεγχο των επιχειρήσεων που κλήθηκαν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας έτσι "άφεση" σε επιχειρήσεις με παραβάσεις στη ρήτρα απασχόλησης.

Σε επανέλεγχο των επιχειρήσεων που κλήθηκαν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας έτσι “άφεση” σε επιχειρήσεις με παραβάσεις στη ρήτρα απασχόλησης.

Ειδικότερα, για επιχειρήσεις που κατά την περίοδο της πανδημίας κλήθηκαν να επιστρέψουν στο κράτος εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής, εξετάζεται να μην ζητηθεί η επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής από όσες επιχειρήσεις παραβίασαν οριακά τους όρους που προέβλεπαν νομοθεσία και οι αποφάσεις του Yπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα και μετά από ελέγχους που διενέργησαν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του Yπουργείου Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ) εντοπίστηκαν 17.800 επιχειρήσεις πολλές εκ των οποίων δεν διατήρησαν το προσωπικό. Ο όρος αυτός ήταν από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί η ενίσχυση.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των φορολογούμενων που κάνουν λόγο για αδικία λόγω λαθών στο σύστημα και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες να προχωρήσει σε ακύρωση των σημειωμάτων για την εφάπαξ και έντοκη επιστροφή ολόκληρου του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής για περιπτώσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων με «τυπικές» παραβάσεις τη ρήτρας για την απασχόληση.

Όπως μεταφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών εφόσον διαπιστωθούν οριακές παραβάσεις στο όρο των κρατικών δανείων για τις θέσεις εργασίας θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις για την απαλλαγή των υπόχρεων από την επιστροφής των ενισχύσεων. Για παράδειγμα, τέτοιες περιπτώσεις είναι όταν ο μέσος όρος απασχόλησης που ορίζει ο νόμος ήταν κατά τη χρονική περίοδο αναφοράς 4,95 αντί για 5 ή η πρόσληψη έγινε στις 4 του μήνα και αντί την 1η του μηνός.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά ή και να υπάρξει παράταση της προθεσμίας πληρωμής της οφειλής της επιστρεπτέας αλλά απορρίπτεται η υποβολή ενστάσεων από τους δικαιούχους που έχουν κληθεί να επιστρέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή

Αρμόδια στελέχη τονίζουν ότι ο στόχος της προστασίας των θέσεων εργασίας με την επιστρεπτέα προκαταβολή επετεύχθη και διευκρινίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια για περιπτώσεις κραυγαλέας καταστρατήγησης του νόμου όπως:

  • μη τήρηση της ρήτρας διατήρησης των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • μη υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών
  • μη υποβολή του Ε3 μαζί με τη φορολογική δήλωση το 2019.
  • μη υποβολή του Ε3 με τη φορολογική δήλωση για το 2020.
  • αναδρομική διακοπή εργασιών.

Σε καμία περίπτωση όμως, τονίζουν πηγές του Yπουργείου Οικονομικών, δεν πρόκειται να χαριστούν σε επιχειρήσεις που δεν τήρησαν παραπάνω από έναν όρο της επιστρεπτέας αλλά και σε όσες προχώρησαν σε απολύσεις χωρίς να καλύψουν έστω και καθυστερημένα τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments