Διεθνή

Συμφωνία σιτηρών: ΟΗΕ και Ρωσία συζητούν πριν την εκπνοή της προθεσμίας

Συμφωνία σιτηρών: ΟΗΕ και Ρωσία συζητούν πριν την εκπνοή της προθεσμίας

Πηγή Φωτογραφίας: worledgrain

Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται μόλις οκτώ ημέρες πριν από την ανανέωση της συμφωνίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, τον περασμένο Ιούλιο

Συνομιλίες μεταξύ ρωσικής αντιπροσωπείας και ανώτερων αξιωματούχων του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των παραπόνων της Μόσχας σχετικά με την πρωτοβουλία εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας διεξήχθησαν την Παρασκευή στη Γενεύη, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται μόλις οκτώ ημέρες πριν από την ανανέωση της συμφωνίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, τον περασμένο Ιούλιο. Η συμφωνία βοήθησε να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από πολλά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να λήξει στις 19 Νοεμβρίου, εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στις ανησυχίες της. Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά επανήλθε μετά από τέσσερις ημέρες.

Είπε ότι απαντούσε σε μια επίθεση με drone στον στόλο της Μόσχας στην Κριμαία για την οποία κατηγόρησε την Ουκρανία. Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και αρνείται ότι χρησιμοποιεί τον διάδρομο ασφαλείας του προγράμματος σιτηρών για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος ηγείται των συνομιλιών για τις ουκρανικές εξαγωγές, και η ανώτερη εμπορική αξιωματούχος του ΟΗΕ Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, συναντώνται με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν στο γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε η Αλεσάντρα Βελούτσι, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

«Αυτή η συζήτηση, ελπίζεται, θα προωθήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διευκόλυνση της απρόσκοπτης εξαγωγής τροφίμων και λιπασμάτων που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία στις παγκόσμιες αγορές», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Βελούτσι δεν έκανε καμία αναφορά στο εάν η επέκταση του συμφώνου ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ που συμμετείχαν στις συνομιλίες δεν μίλησαν με δημοσιογράφους στο περιθώριο των συζητήσεων. Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ.

Σε κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι, η ολλανδική κυβέρνηση είπε την Παρασκευή ότι θα απελευθερώσει μια παρτίδα 20.000 τόνων ρωσικού λιπάσματος που είχε κολλήσει στο λιμάνι του Ρότερνταμ λόγω κυρώσεων, μετά από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments