Διεθνή

Τουρκία: Τι είναι κράτος κατά τον Ερντογάν;

Τουρκία: Τι είναι κράτος κατά τον Ερντογάν;

Πηγή Φωτογραφίας: middleeasteye

 Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε προκλητικά ότι το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου αποκτά την ιδιότητα του μέλους παρατηρητή της ΟΤΚ, αφού, κατά τα λεγόμενα του Ρετζέπ Εντογάν η «τδβκ» πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί με αυτήν την ιδιότητα στην Οργάνωση

Εγκαινιάστηκαν οι εργασίες της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), η οποία συγκροτήθηκε σε σώμα και κήρυξε την ένατη σύνοδο των αρχηγών και κυβερνήσεων στη Σαμαρκάνδη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε προκλητικά ότι το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου αποκτά την ιδιότητα του μέλους παρατηρητή της ΟΤΚ, αφού, κατά τα λεγόμενα του Ρετζέπ Εντογάν η «τδβκ» πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί με αυτήν την ιδιότητα στην Οργάνωση.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις του νόμου της αδελφοσύνης μας (σ.σ.: ΟΤΚ), αποδεχθήκαμε την “τδβκ” ως μέλος παρατηρητή της οργάνωσής μας. Συμβάλλαμε, επίσης», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος, «στη διαδικασία επίλυσης καταδεικνύοντας ότι οι Κύπριοι αδελφοί και αδελφές μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, δεν είναι μόνοι. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, που επιδείξατε αυτή τη βούληση αλληλεγγύης».

Η πρώτη πρόκληση είναι κατάδηλη. Αυτό το θεσμικό έκτρωμα που οικοδόμησαν τα τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Κύπρο, δεν μπορεί βέβαια να θεωρηθεί κράτος, συγκροτημένη σε κράτος πολιτική εξουσία. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται, ανάμεσα στα άλλα, η αναγνώρισή του από τη διεθνή κοινότητα, δηλαδή από τα άλλα εθνικά κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς.

Η δεύτερη πρόκληση είναι το γεγονός ότι, δυστυχώς για τον Ρετζέπ Ερντογάν, θα χρειαστεί να κατανοήσει ότι, πριν από τη διεθνή αναγνώριση που επιδιώκει από την Κιργιζία και το Ουζμπεκιστάν, συγκροτησιακά κράτη της ΟΚΤ, θα πρέπει να συντρέχει και μια άλλη, ιστορικά προγενέστερη για να αναβαθμιστεί το μόρφωμα σε κράτος. Και αυτό είναι η εσωτερική ενότητα που συνέχει ένα λαό.

Εν άλλοις λόγοις, δεν αρκεί ένα απλό άθροισμα μεμονωμένων ατόμων για να καλυφθεί το κριτήριο του λαού. Χωρίς κοινή αναφορά των πολιτών στο μέλλον, δεν μπορεί να γίνει βάσιμα λόγος για λαό, αλλά για πληθυσμό.

Επιπλέον, στο εσωτερικό αυτού του πληθυσμού δεν καταγράφεται ομόνοια μεταξύ των ατόμων ως προς το εάν η κοινή μελλοντική αναφορά είναι η Άγκυρα και από εκεί, στο εξωτερικό. Ήδη, υπάρχουν πολλές και σοβαρές ενστάσεις στο εσωτερικό του συνόλου για το εάν το μελλοντικό συμφέρον περνάει μέσα από την Τουρκία.

Αυτή μπορεί, ασφαλώς, να συμμετέχει στην ένατη  διάσκεψη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, στη Σαμαρκάνδη, μαζί με τους Τατζίκους, συνεννοούμενη στην τουρκική ή στη γλώσσα φαρσί όπου κατ’ εξοχήν ομιλείται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments