Κόσμος

Morgan Stanley: Οι ΗΠΑ μπορεί να παρακάμψουν την ύφεση το 2023, η Ευρώπη όχι

Morgan Stanley: Οι ΗΠΑ μπορεί να παρακάμψουν την ύφεση το 2023, η Ευρώπη όχι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το επόμενο έτος, οίκος προβλέπει μια απότομη διαίρεση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών «σε ή κοντά σε ύφεση», ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες «ανακάμπτουν μέτρια», αλλά είπε ότι μια συνολική παγκόσμια ανάκαμψη πιθανότατα θα παραμείνει άπιαστη

 Οι οικονομίες της Βρετανίας και της ευρωζώνης είναι πιθανό να οδηγηθούν σε ύφεση το επόμενο έτος, δήλωσε η Morgan Stanley, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να διαφύγουν λίγο χάρη σε μια ανθεκτική αγορά εργασίας.

Ταυτόχρονα, το αναμενόμενο άνοιγμα της Κίνας μετά από σχεδόν τρία χρόνια περιορισμού του COVID-19 πρόκειται να οδηγήσει σε ανάκαμψη στη δική της οικονομία και σε άλλες αναδυόμενες ασιατικές αγορές, ανέφεραν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας σε μια σειρά εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή.

«Οι κίνδυνοι είναι προς τα κάτω», αναφέρουν οι εκθέσεις, προβλέποντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% το επόμενο έτος, χαμηλότερα από την τελευταία εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάπτυξη 2,7%.

Το επόμενο έτος, η Morgan Stanley προβλέπει μια απότομη διαίρεση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών «σε ή κοντά σε ύφεση», ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες «ανακάμπτουν μέτρια», αλλά είπε ότι μια συνολική παγκόσμια ανάκαμψη πιθανότατα θα παραμείνει άπιαστη. Η οικονομία της Κίνας προβλεπόταν να αναπτυχθεί κατά 5% το 2023, ξεπερνώντας τη μέση ανάπτυξη 3,7% που αναμενόταν για τις αναδυόμενες αγορές, ενώ η μέση ανάπτυξη στην Ομάδα των 10 ανεπτυγμένων χωρών προβλεπόταν σε μόλις 0,3%.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν τα επιτόκια φέτος για να περιορίσουν τον μαινόμενο πληθωρισμό και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Morgan Stanley προέβλεψε ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια το 2023, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ισχυρός μετά την κορύφωση το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Η οικονομία των ΗΠΑ μόλις παρακάμπτει την ύφεση το 2023, αλλά η προσγείωση δεν είναι τόσο ήπια καθώς η αύξηση των θέσεων εργασίας επιβραδύνεται σημαντικά και το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται», ανέφερε η έκθεση, προβλέποντας επέκταση 0,5% το επόμενο έτος.

«Το σωρευτικό αποτέλεσμα της αυστηρής πολιτικής το 2023 μεταδίδεται στο 2024, με αποτέλεσμα δύο πολύ αδύναμα χρόνια», προστίθεται στην έκθεση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, επίσης, η κορύφωση του πληθωρισμού θα πρέπει να φτάσει το τρέχον τρίμηνο, είπαν οι αναλυτές, «με τον αποπληθωρισμό να οδηγεί την αφήγηση το επόμενο έτος».

  • Ο βασικός πληθωρισμός των ΗΠΑ θα μειωθεί στο 2,9% στο τέλος του 2023, ο μετρικός πληθωρισμός στο 1,9%
  • Η ανάπτυξη της Ασίας θα υποχωρήσει στο 3,4% το πρώτο εξάμηνο του 23 πριν ανακάμψει στο 4,6% το δεύτερο εξάμηνο του 23, τροφοδοτούμενη από την εγχώρια ζήτηση
  • Οι αποδόσεις μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων – ειδικά στο σταθερό εισόδημα – θα φαίνονται πολύ καλύτερες το 2023 από ό,τι το 2022, λόγω φθηνότερων αρχικών αποτιμήσεων
  • Σταθερό εισόδημα υψηλής ποιότητας για να ξεπεράσει τις παγκόσμιες μετοχές
  • Οι μετοχές της EM και της Ιαπωνίας ξεπέρασαν τις επιδόσεις, με τις μετοχές των ΗΠΑ να υστερούν

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments