Διεθνή

Βραζιλία: Ο Λούλα προσφέρεται να φιλοξενήσει συνομιλίες για το κλίμα στον Αμαζόνιο

Βραζιλία: Ο Λούλα προσφέρεται να φιλοξενήσει συνομιλίες για το κλίμα στον Αμαζόνιο

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα κατά την πρώτη θητεία του μείωσε σε επίπεδα ρεκόρ την αποψίλωση των δασών

Ο νεοεκλεγείς Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έτυχε θερμής υποδοχής στη σύνοδο κορυφής COP27 στην Αίγυπτο την Τετάρτη, όπου υποσχέθηκε να δεσμεύσει εκ νέου το έθνος των τροπικών δασών στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μελλοντικές συνομιλίες για το κλίμα.

«Είμαι εδώ για να πω σε όλους εσάς εδώ ότι η Βραζιλία επέστρεψε στον κόσμο», είπε, μιλώντας σε εκδήλωση μαζί με τους κυβερνήτες των πολιτειών του Αμαζονίου της Βραζιλίας.

Ένας αριστερός που κέρδισε την τρίτη θητεία του στην προεδρία τον περασμένο μήνα, ο Λούλα είπε ότι θα επιδιώξει να κάνει τη Βραζιλία οικοδεσπότη της COP30 το 2025, το οποίο φιλοδοξεί να πραγματοποιηθεί στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, αντί στην πιο πυκνοκατοικημένη παράκτια περιοχή.

Η χώρα είχε οριστεί να φιλοξενήσει την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ το 2019, έως ότου ο προκάτοχος του Λούλα – ο δεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο – αρνήθηκε να προχωρήσει σε αυτήν.

“Είναι σημαντικό να βρίσκεται στον Αμαζόνιο. Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που υπερασπίζονται τον Αμαζόνιο, τους ανθρώπους που υπερασπίζονται το κλίμα, να γνωρίσουν από κοντά τι είναι η περιοχή”, είπε ο Λούλα, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Η Σύνοδος Κορυφής για τη Γη της Βραζιλίας το 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο έθεσε το σκηνικό για όλες τις μεγάλες διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες από τότε, με την υπογραφή της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία στοχεύει στην πρόληψη της ακραίας κλιματικής αλλαγής και αποτέλεσε το θεμέλιο των συνεδριάσεων της COP.

Η επιλογή του Λούλα να καταστήσει τη σύνοδο κορυφής COP27 στο επίκεντρο της πρώτης διεθνούς επίσκεψής του από την εκλογή του στην προεδρία τον περασμένο μήνα βοήθησε να ενεργοποιηθούν οι φετινές συνομιλίες στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ Σέιχ.

Εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίστηκαν στον εκθεσιακό χώρο, φωνάζοντας «Λούλα! πριν ξεκινήσει η εκδήλωση.

Ο Λούλα συνοδευόταν από μικρή ομάδα ανδρών ασφαλείας και τον κυβερνήτη Helder Barbalho της Para, της πολιτείας της Βραζιλίας με το υψηλότερο ποσοστό αποψίλωσης των δασών.

«Είναι πολύ θετικό που έρχεται εδώ ως εκλεγμένος πρόεδρος, επειδή ο σημερινός πρόεδρος δεν ήρθε ποτέ στους COPs», δήλωσε ο Carlos Nobre, κλιματικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Είπε ότι ο Λούλα θα αντιστρέψει τις περιβαλλοντικές πολιτικές της Βραζιλίας «180 μοίρες» από αυτές του Μπολσονάρο.

Ο Λούλα κέρδισε το αξίωμα τον περασμένο μήνα έναντι του Μπολσονάρο, ο οποίος διόρισε υπουργούς σκεπτικιστές για το κλίμα και είδε την αποψίλωση των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Βραζιλίας να εκτοξεύεται σε υψηλό 15 ετών.

Ο Λούλα μείωσε την αποψίλωση των δασών σε σχεδόν χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στην πρώτη του προεδρία από το 2003 έως το 2010. Για τη νέα του διακυβέρνηση, έχει υποσχεθεί ένα σαρωτικό σχέδιο για την αποκατάσταση της επιβολής του περιβαλλοντικού νόμου που διαβρώθηκε υπό τον Μπολσονάρο και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας.

Την Πέμπτη, ο Λούλα θα συναντηθεί με την κοινωνία των πολιτών και τις αυτόχθονες ομάδες, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Αναχωρεί την Παρασκευή για την Πορτογαλία για να συναντήσει τις κυβερνητικές αρχές εκεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments