Διεθνή

Κίνα – Καναδάς: Ο Σι “στόλισε” τον Τριντό – Γιατί έγινε έξαλλος ο Κινέζος πρόεδρος με τον Καναδό πρωθυπουργό

Κίνα – Καναδάς: Ο Σι “στόλισε” τον Τριντό – Γιατί έγινε έξαλλος ο Κινέζος πρόεδρος με τον Καναδό πρωθυπουργό

Πηγή Φωτογραφίας: DailyMail

Η κάμερα κατέγραψε έναν έντονο διάλογο μεταξύ του Κινέζου προέδρου και του Καναδού πρωθυπουργού με τον Σι Τζινπινγκ ναα εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τη διαρροή της συνομιλίας τους στον Τύπο

Μία περίεργη και αμήχανη στιγμή εκτυλίχθηκε σε ένα από τα πηγαδάκια στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η κάμερα κατέγραψε έναν έντονο διάλογο μεταξύ του Κινέζου προέδρου και του Καναδού πρωθυπουργού με τον Σι Τζινπινγκ ναα εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τη διαρροή της συνομιλίας τους, κατά τη συνάντησή τους, στον Τύπο.

Ο Σι εμφανίστηκε φανερά απογοητευμένος, καθώς αντιμετώπισε τον Τριντό για το πώς οι λεπτομέρειες της συνάντησής τους, που πραγματοποιήθηκε χθες, είχαν διαρρεύσει στον Τύπο από πηγές της καναδικής κυβέρνησης.

Η πηγή είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι ο Τριντό είχε εκφράσει «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με την ύποπτη εσωτερική παρέμβαση της Κίνας κατά τη διάρκεια των πρώτων συνομιλιών του με τον Σι μετά από περισσότερα από τρία χρόνια.

Ο Σι, προσπαθώντας να κρύψει τον θυμό του σ’ ένα αιχμηρό χαμόγελο, καταγράφηκε να λέει στον εμφανώς  αμήχανο Τριντό: «Όλα όσα συζητήσαμε χθες έχουν διαρρεύσει στις εφημερίδες και αυτό δεν είναι κατάλληλο».

Ο Τριντό απλώς έγνεψε καταφατικά ενώ στεκόταν αμήχανα καθώς ο Σί Τζινπινγκ συνέχιζε σε έντονο ύφος: «Και δεν έγινε έτσι η συζήτηση».

Ο Τριντό, γνωρίζοντας ότι οι λεπτομέρειες της συνάντησής του με τον Σι είχαν διαρρεύσει από πηγές της καναδικής κυβέρνησης, δεν απάντησε στις ανησυχίες του Κινέζου Προέδρου και αντ’ αυτού έδωσε μια άτυχη απάντηση.

Ο Τριντό είπε: «Λοιπόν στον Καναδά, πιστεύουμε στον ελεύθερο, ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, τον οποίο θα συνεχίσουμε να έχουμε. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να εργαστούμε εποικοδομητικά μαζί, αλλά θα υπάρξουν πράγματα στα οποία θα διαφωνήσουμε ». 

Ενώ ο Τριντό μιλάει, ο Σι δείχνει απογοητευμένος καθώς δεν έχει πια οπτική επαφή με τον Καναδό πρωθυπουργό, αλλά το επεισόδιο λήγει κάπου εκεί με τον Κινέζο πρόεδρο, που πιθανότατα έχει αντιληφθεί τις κάμερες να χαμογελάει, να απλώνει το χέρι του και σφίγγει το χέρι του Τριντό.

Το επεισόδιο ήρθε λίγο αφότου καναδική κυβερνητική πηγή είπε ότι ο Τριντό εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με την ύποπτη εσωτερική παρέμβαση της Κίνας στις πρώτες συνομιλίες του με τον Σι, μετά από περισσότερα από τρία χρόνια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε την Τετάρτη να επιβεβαιώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ είπε ότι δεν είχε πληροφορίες όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση.

Η Οτάβα κατηγόρησε τις τελευταίες εβδομάδες την κινεζική κυβέρνηση για παρέμβαση στους δημοκρατικούς θεσμούς και το δικαστικό της σύστημα, μετά από χρόνια τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Καναδά και Κίνας είναι υψηλές μετά τη σύλληψη του στελέχους της Huawei Technologies Meng Wanzhou το 2018 και την επακόλουθη σύλληψη δύο Καναδών από το Πεκίνο με κατηγορίες για κατασκοπεία.

Ενώ η αντιπαράθεση έληξε όταν και τα τρία άτομα αφέθηκαν ελεύθεροι πέρυσι, οι σχέσεις παρέμειναν άσχημες. Επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, η Οτάβα απαγόρευσε τη χρήση εξοπλισμού 5G από την Huawei τον Μάιο και νωρίτερα αυτόν τον μήνα διέταξε τρεις κινεζικές εταιρείες να αποεπενδύσουν από κρίσιμα ορυκτά στον Καναδά.

Με πληροφορίες από DailyMail

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments